18 Nisan 2018 Çarşamba

Kalfalık ustalık belgesi

Mesleki Eğitim Merkezlerine Çırak Öğrenci Olarak Kayıt Olarak Belge Alınabilir. Birincisi Fiilen eğitime devam ederek ikincisi ise eğitim almadan doğrudan sınava girerek belge alınabilir. Bu kılavuzda yer alan kurallar, kılavuzun yayım tarihinden sonra yürürlüğe girebilecek yasama, yürütme ve yargı organları kararları ile değiştirilebilir.


Ancak meslek lisesi mezunu olarak doğrudan ustalık belgesi almak için başvuruda bulunanlar Türkiye`de herhangi bir ilde bu mesleğin kanun kapsamında olması halinde ustalık belgesi alabilir veya ustalık sınavlarına girebilirler. Bu durumda izlenecek yol Millî Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenir ve kamuoyuna duyurulur.

Haber Gazetesi 17views. Aşçılık Nedir, Aşçılık Belgesi Nasıl Alınır? Kalfalık belgesi için ne kadar sigorta gerekli?


Herhangi bir meslek dalında yıl sigortalı olarak çalışmış olmak gereklidir. Değerlendirme Esasları.


Kanunun çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınmayan meslek dallarında değerlendirme yapılmaz. Kişi, hem yazılı sınav hem de uygulamalı sınav için ücret yatırıyor.

Ustalık Belgesi Geçerlilik Durumu. Bu içeriğimizde kalfalık belgesinin nasıl alınacağını sizlerle paylaşacağız. Sınavlara yönelik taleplere hızla cevap verebilmek ve dönemsel beklemeleri de önlemek için iki alanda iyileştirme yapacağımızı daha önce kamuoyu ile paylaşmıştık.


Birincisi fiilen eğitime devam ederek ikincisi ise eğitim almadan doğrudan sınava girerek belge alınır. Bu sınavları başarı ile tamamlayanlara ustalık belgesi verilir. Eğitimden sonra yapılan kalfalık belgesinin sonucu başarılı olursa bu kişiler de kalfalık belgesi alabilir. Sınavda başarılı olan adaylar kalfalık ve ustalık belgesi alır.


Belli dükkanları açabilmek için alınan ustalık belgesi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından veriliyor. MEB tarafından yapılan düzenlemeyle, esnaf olarak çalışanların kalfalık ile ustalık belgelerini alarak meslekleriyle ilgili alanlarda iş yeri açmasına imkan tanınacak.


Kanun ve yönetmeliklere göre kişi doğrudan ustalık sınavına alınır ve ustalık belgesi verilir. Ayrıca kalfalık belgesi aldıktan sonra ustalık eğitimine katılmış olanlar, ustalık eğitimi çalışma süresi kadar çalışmalarının ardından ustalık sınavına katılmaya hak kazanırlar.


Para cezasına karşın ustalık belgesi yine alınmazsa bu durumda ceza ikiye katlanır. Son aşamada ustalık belgesi yine alınmamışsa bu durumda mülki amir kişiyi meslekten geçici olarak men eder ve işyerini kapatır.


Sınava girerek kuaför kalfalık belgesi alacaksanız sınavlar. Bu değişim ile ufak esnafın ustalık belgesi olmadan iş yeri açabilmesinin önü açılmış oldu.

Mesela bir büfe, şarküteri, bakkal, market, manav şeklinde iş yerlerini açarken çıraklık eğitim merkezlerine üye olup, sırasıyla kalfalık ve ustalık belgesi almanız lüzumlu idi. Doğal olarak bunun için kafi süreniz yok ise. Bu adayların bin 679’u başarılı oldu, bin 1aday kalfalık, bin 5aday ustalık belgesi aldı. Bunlardan 1bin 959’u kalfalık, bin 345’i ustalık belgesi için başvurdu.


Kiralık İş Yeri Belgesi. Müteahhitlik belgesi için gerekli evrakların başında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı T. Denklik yoluyla) Yabancı ülkelerden alınmış kalfalık ustalık veya kurs belgeleri ile yurt içinde çıraklık okulları, Pratik sanat okulları, Mesleki ve Teknik Açık öğretim okulu, Halk Eğitim Merkezleri, Yetişkinler Teknik Eğitim Merkezleri vb. Sayılı Esnaf Kanunun 75.


USTALIK BELGESİ NASIL ALINIR? Yıllardır mesleğin içinde olan ancak daha önceleri zorunlu olmaması nedeniyle kalfalık-ustalık belgesi almayan, günümüzde çalışabilmek ve işyeri açabilmek için zorunlu olan. Yeni uygulamaya göre kalfalık ve ustalık belgesi olmayan esnaf mesleki eğitim merkezlerine başvurmaları halinde sınavlara alınacak.


Yeni bir iş yeri açabilmek için mezun olduğunuz okula ve açmak istediğiniz iş koluna göre ustalık belgesi almanız gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.