17 Temmuz 2018 Salı

Her yer nasıl yazılır

Var olan bütün mekanlar, alanlar anlamında kullanılır. Bu kelime genellikle heryer şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı her yer şeklinde olmalıdır.


Türkçede tıpkı "her şey" ve "her gün" gibi "her yer" de ayrı yazılmaktadır. Her yer nasıl yazılır ?

Heryer mi her yer mi? Yazım yanlışları konusunda en sık karşı karşıya kaldığımız birleşik ya da ayrı yazılan sözcüklerdir.


Türkçe deneme sınavlarında yazım kuralları başlığı altında buna benzer kelimeler sorulabiliyor. TDK’ya göre ‘heryer’ bitişik mi, ayrı mı yazılır ? Ayrı mı, birleşik mi? Türk Dil Kurumu (TDK) güncel yazım kılavuzu ile internet ortamında hizmet vermektedir.


Kategori: Hangi sözcük nasıl yazılır ? Sebebi şu sevgili dostum, bu aralar her şey üzerime üzerime geliyor.

TDK yazımı ile her yer birleşik mi, ayrı mı yazılır sorusunun cevabına ve cümle. Bu üç kelimede " her " kelimesi yanındaki kelimeye bitişik yazılır.


TDK " her " ve "an" kelimelerini ayrı saymaktadır yani birleşik yazılır. Bu ifadenin adeta birleşikmiş gibi bir çırpıda söylenmesinin sebebi kalıplaşma değil ulamadır.


Türkçede bir kelime sessiz harfle biter ve sonraki kelime sesli harfle başlarsa söylenişte ağızdan birleşikmiş gibi çıkabilir. Hiçbir" kısmında deyimleşme olduğu için birleşme vardır ama " yer " ayrı yazılır çünkü oluşan tamlamanın kolektif bir özel anlamı yoktur. Kelimelerin nasıl yazıldığını TDK ve Dil Derneği imla kılavuzları ve etimoloji yardımıyla açıklar.


Sizler için bu sorunun cevabını araştırdık ve TDK dan doğru cevabı bulduk. Bazı kelimeler sondan eklemeli kelimelerdir. Yeraltı mı yer altı mı?


Sorusunun cevabını bu yazımızda vereceğiz. Sorularına da cevap vereceğiz. Bir şeyi işaret etmek için kullanılan iki kelimedir.


Yer altı nasıl yazılır ? Diye soranların da sayısı oldukça fazla olduğuna göre artık alt başlıklarımıza geçerek konumuzun özüne inebilir ve renklendirilmiş doğru yazımlarla kelimenin aklınızda tam olarak yer etmesini sağlamaya. Son alt başlığımız olan her zaman nasıl yazılır TDK alt başlığımızda, yazımızı kısaca özetleyelim ve bitirelim.


Türkçede özellikle iki sözcüğün yan yana gelerek oluşturduğu yeni sözcük ya da sözcük öbeklerinin nasıl yazıldığı çok karıştırılır.

Türkçeyi yazım kılavuzuna uygun bir şekilde kullanmak isteyenlerin sık sık yazılışını merak ettikleri sözcüklerden biri de ‘ her yer ’dir. Hem resmi yazışmalarda hem günlük yazışmalarımızda en korktuğumuz şeylerden biri de kelimeleri yanlış yazmaktır.


Yurt sınırları dışındaki her yer (İsim) anlamı ile yer almaktadır. Kelimenin doğru yazımına da anlamının ifade edildiği. Toprağın üst kısmında", " yer yüzünün üst katmanında" anlamına gelen " yer üstü " söz grubunun başka (birleşik) kullanımı yoktur ve ayrı yazılır.


Birleşik kullanımı hatalıdır: " Yerüstü zenginlikleri fazla olmayan bir ülke burası. Arz ve rica, gereği ve bilgi sözcükleriyle nasıl yazılır ? Resmi bir yazı metninin son kısmında yer alan ve yazıyı imzalayan makamın arz veya ricasını belirttiği son ifade ‘arz ederim’ veya ‘rica ederim’ şeklinde yazılır.


Bu cümle "şey" kelimesinin hiçbir zaman bitişik yazılmayacağını unutmamanızı sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.