Ev kiralarken emlakçı ne kadar komisyon alır sorusu için yıllık kira bedelinin yüzde 10’u şeklinde bir yanıt verilebilir. Daire, arsa, ev, işyeri veya tarla satın alırken veya kiralarken emlakçıya ne kadar ödeyeceğinizi sizler için emlakçı komisyon hesaplama formu ile hesaplıyoruz.
Ancak, yer gösterme hizmeti karşılığında, herhangi bir ücret talep edilemiyor. Komisyon Tipi: Tutar : Hep. Alım satım ve kiralama dışındaki hizmetlerde hizmet bedeli hakkı ilgili sözleşmenin kurulmasıyla doğar.
Kiralamada emlak komisyonu ne kadar sorusunun detaylarını sizler için araştırdık. Kiralık evlerde emlakçı komisyonu ne kadar?
Ticari ve yasal prosedürlere göre kişi ve kurumlara emlak kiralama, satış vb. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik üzerinde yapılan son değişiklikle beraber komisyon oranlarının azaldığı görülür.
Sektör temsilcileri “Aynı evi yabancı yüzde pahalıya alıyor, bunu fark ettiklerinde Türkiye’ye güvenleri kalmıyor” diye konuştu. Yani emlakçının alacağı toplam. Ancak emlakçı komisyonu genelde bir kira bedeli olarak alınır. Bu komisyon tutarı satış bedeli üzerinden yüzde oranında tahsil edilir.
Ancak tarafların anlaşması durumunda bu komisyonu bir tarafın. Fakat ev alırken hesaplamanız gereken kalemler sadece bunlardan ibaret değil. Eğer evi bir emlakçı vasıtasıyla aldıysanız komisyon ödüyorsunuz. Bakanlık duruma el attı ve ev satın alımlarında emlakçı komisyonunu %üst limit olarak belirledi.
Madde gereğince, emlakçı alım satım komisyonu satış bedeli üzerinden hesaplanır. Aşağıdaki tabloda eski ve yeni emlakçı komisyon oranlarındaki değişimi görebilirsiniz. Taşınmaz malların alım satım veya kiralama işlemlerini emlakçı aracılığı ile yapan kişiler, emlakçıya belli oranlarda komisyon ödemeyi de kabul etmiş oluyor. Peki kiralamada emlakçı komisyonu ne kadar?
Emlakçı kiralama komisyon bedeli yalnız kiracıdan tahsil ediliyor. Taşınmaz kiralama komisyon bedeli, kontrat süresi ne olursa olsun, Yıllık kira. Bu bedel, bir defaya mahsus olmak üzere alınıyor.
Buna göre, alım-satım işlemlerinde emlakçı komisyonu satış bedeli üzerinden alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı alınmak üzere yüzde olarak belirlenirken, bu oran kiralama işlemlerinde ise yıllık kira bedelinin yüzde 10’u şeklinde. Emlakçı komisyonu hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı tahsil edilir.
Alıcıdan % satıcıdan %şeklinde tahsil edilmelidir. Tarafların anlaşması durumunda tek taraftan da emlakçı parası tahsil edilebilir. Ana Sayfa Devren kiralamalarda emlakçı komisyonu nasıl. Bilindiği gibi emlakçılar satın alınacak ya da kiraya verilecek taşınmazlar, satacak ve alacak olanları biraraya getirerek aracılık etmektedir.
Ev alım satımlarında son dönemlerde yaşanan artışın ardından merak edilen konu başlıklarından birisi de emlakçı komisyonu ödemeleri. Sözleşmeye göre belirlenen ödeme koşulları ile alıcıların ve satıcıların yapacakları ödeme tutarlarına dair örnek hesaplama tablosunu haberimizde derledik. Daha önce komisyon bedeli olarak satış bedelinin yüzde 6’sı, kiralamada ise yıllık kira bedelinin yüzde 12’si ödeniyordu.
KDV olduğunu gördüm. Alıcı ve satıcı arasında köprü oluşturma görevi yapan emlakçılar satış ya da kiralama gerçekleşmesi durumunda hizmetlerinin karşılığı olarak yasa tarafında sınırlandırılmış tutarlar çerçevesinde bir ücret almaktadırlar.
Satış işlemlerinde satış bedelinin maksimum %4’ü, kiralama işlemlerinde. Kiralamada ise emlakçı komisyonu yıllık kira bedelinin yüzde 12’si olarak talep edilir. Ev satışı ve kiralamalarda komisyonun kimden alındığı değişiklik gösterir.
Mevcut mevzuatta ise emlakçı her iki taraftan yüzde 3’er komisyon alıyor. Hazırlanan taslağa göre emlakçılar, konut, işyeri ve arsa kiralayanlardan bir aylık kira bedelinden fazla komisyon talep edemeyecek.
Yürürlükte olan uygulamada, emlakçılar yıllık kira bedelinin yüzde 12’sini komisyon olarak alabiliyor. Ancak konut pazarlığı yapılırken işin içine emlakçı komisyonu da dahil edilerek bu tutarın tek bir kişi tarafından ödenmesi de mümkündür.
Gayrimenkule en uygun yatırım zamanı şimdi! Yeni düzenlemeyle hizmet bedelleri ciddi oranda düştü. Vatandaş ev alırken, satarken, ya da ev kiralarken daha uygun bedel ödeyecek.
Açıklanan taslak sonrası Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nı ziyaret eden kurumsal gayrimenkul danışmanlık.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.