Evlilik Sözleşmesi Nedir ? Halk arasında “mal ayrılığı rejimi" ve “mal ayrılığı. Serdarhan Topo Hukuk Bürosu EVLİLİK SÖZLEŞMESİ NASIL YAPILIR?
Türk Medeni Kanunda yapılan düzenleme ile evlenen çiftlerin mal rejimi edinilmiş mallara katılım rejimi olarak belirlenmiştir. Bu sayede evlilikten doğacak haklar daha iyi korunabilmekte ve kişisel haklar evlilik sözleşmeleriyle güvence altına alınmaktadır.
Hatta sözleşme istediği için arası bozulan pek çok ünlü çift haber oldu. Mal rejimi sözleşmesi, evli ya da evlenecek olan çiftlerin (evlenmenin gerçekleşmesi şartı ile) evlilik birliği içerisinde ve evliliğin sona ermesi halinde kişisel mallarının ve evlilik birliği içerisinde edinilen mallarını nasıl yöneteceklerinin, mal rejimi konusunda tarafların hak ve yükümlülüklerinin neler olacağının ve evlilik birliği sona erdiği takdirde.
Eşler, devam etmekte olan bir evliliğin bitimi halinde, sahip oldukları malları nasıl paylaşacakları ve mal varlığının yönetimi konusunda evlilik sözleşmesine başvururlar. Bir evlilik sözleşmesi eşler arasında yapılan ve mal zilyetliğinin evlilik içinde nasıl organize edileceğinin veya boşanma durumunda eşler arasında nasıl bölüneceğinin kararlaştırıldığı bir sözleşmedir. Nasıl ve Nerede Yapılır?
Kanunda belirlenen yasal mal rejimi, edinilmiş mallara katılma rejimidir. Sözleşme noter tarafından resen düzenleme şeklinde yapılır. Tarafların bundan başka bir. Sözleşmenin yapılması gibi, değiştirilmesi, ortadan kaldırılmasıda aynı şekle tabi olur.
Eşler evlilik sözleşmesi yapmak zorunda değillerdir. Küçükler ve mahcurlar (kısıtlılar) bakımından velinin, vasinin (yasal temsilcinin) izni.
Mal rejimi sözleşmesi ( evlilik sözleşmesi ) iki farklı şekilde yapılabilir: 1) Evlenme başvurusu esnasında evlendirme memuruna yazılı bir bildirim yaparak, eşler kanunda belirtilmiş olan mal rejimi sözleşmelerinden birisini seçtiklerini bildirebilirler. Bu sözleşme, eşlerin malvarlıklarını nasıl ve ne şekilde yöneteceklerini, ayrılık durumunda mal rejimi tasfiyesinin ne şekilde olacağını belirleyen hukuki belgedir.
Gelişmiş ülkelerin pek çoğunda yer alan kanunlar sayesinde, bu tür bir ön anlaşma yapmaya gerek kalmaz. Peki, evlilik sözleşmesi tam olarak ne demektir?
Aşağıda bu konu ile ilgili daha detaylı bilgi bulabilirsiniz. Esasen Türk hukukunda bunun adı mal rejimi sözleşmesidir. Ancak uygulamada evlilik sözleşmesi olarak yaygın kullanımı vardır.
Kişilerin talepleri, istekleri ve ihtiyaçları da evliliklerinin farklı olması ile birlikte şüphesiz farklı olacaktır. Bence bu iki taraf için de güvensizlik doğuran bir durumdur çünkü boşanma ihtimalini de düşünerek ve bunun olasılığı olduğunu kabul ederek sözleşme oluşturmak ortada bir güvensizlik. Edinilmiş mal rejiminde eşler evlilik birliği sonlandığı takdirde evlilik süresince edindikleri ortak malları üzerinde yarı yarıya bir hakka sahip olmaktadır.
Eğer boşanma, ölüm ve benzeri hallerde eşlerden biri diğerinin kendi malları. Mal ayrılığı sözleşmesi ise bu paylaşım istenmediği takdirde gündeme gelmektedir. Her çift evliliğe ilk adımlarını atarken ömürlerinin sonuna kadar beraber olmayı dileyerek evlenirler.
Hayat uzun olmasına karsın doğru insanı, esi bulmak zordur. Evlenme nedir ve evlenmenin şartları nelerdir konulu makalemizde evlilik öncesi veya yabancı evlilikleri ile ilgili ayrıntılı bilgi vereceğiz. Evlenme, karşı cinsten iki insanın yani bir kadın ve erkeğin hayatlarını birleştirmek amacıyla resmi olarak evlendirmeye yetkili kişinin yani evlendirme memurunun önünde evlenmek için kendi iradelerini açıklamalarıyla kurulan.
Aslında evlilik sözleşmesi her iki tarafın haklarını eşit oranda koruyan bir sözleşmedir. Bu konuda genellikle erkekler biraz alıngan olmakta ve kadının böyle bir teklif yapması halinde bunu boşanma olarak algılamaktadır. Daha fazla videoya gözat.
Bu yüzden kadınlar bunu mutlaka uygun bir. TDK sözlükteki anlamı nedir ? Zıt ve eş anlamlıları nelerdir? Yeni bir aile kurmak ve yeni bir hayat tarzı oluşturmaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.