23 Ekim 2018 Salı

Veraset ve İntikal vergisi beyannamesi nedir

Veraset ve intikal vergisinin konusu. Türkiye Cumhuriyeti tabiiyetinde bulunan şahıslara ait mallar. Buna göre veraset. VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ.


Mükellef kendi vergisini ödüyorsa ve bu vergi yükü başkalarına devredilmiyorsa bu vergi dolaysız vergi olarak adlandırılır. Bedelsiz veya karşılıksız olarak.


Karşılıksız intikallere ilişkin veraset ve intikal vergisi beyannamesi, malların hukuken iktisap edildiği tarihi izleyen bir ay içinde verilir. Mirasçıları ve miras paylarını gösteren ve veraset ve intikal vergisi beyannamesine eklenmesi gereken mirasçılık belgesi, 01.


Karşılıksız edinilen intikal durumunda veraset ve intikal vergisi beyannamesi, hukuken iktisap edildiği tarihten sonraki ay içerisinde, yarışma ve çekilişler sonucu kazanılan para veya diğer mallar içinse çekiliş ile yarışmanın yapıldığı günü takip eden ayın 20. Bu vergi karşılıksız veya veraset yoluyla mirasçıların vergi türüdür.


Karşılıksız (ivazsız) intikal durumunda veraset ve intikal vergisi beyannamesi, malların hukuken iktisap edildiği tarihi izleyen ay içerisinde verilmelidir. Gerçek veya tüzel kişilerce düzenlenen yarışma ve çekilişler ile şans oyunlarında, yarışma ve çekiliş ile müsabakaların yapıldığı günü takip eden ayın 20.


Diğer bir deyişle, bedelsiz ya da karşılıksız olarak sahip olunan servet öğelerinden alınan bir tür servet vergisidir. Kişi miras ya da vasiyet gibi nedenler. Mirasçı olarak verilmesi gereken veraset ve intikal vergisi beyannamenizi vergi dairesine gitmeden elektronik ortamda verebilmeniz mümkündür. Vergi dairesine vermiş olduğunuz veraset ve intikal vergisi beyannamesi için yetkili memur işlemleri yapmaya başlar.


Veraset ve İntikal vergisi beyannamesi nedir

Yaptığı işlem doğrultusunda ise sıra tapuya yazı yazmaya kalır. Bu yazıyı vermek için ise ölen kişinin Türkiye geneli borcunun tamamına bakılır. Varislerin de ilgili. Mirasçılar, ölen yakınlarından intikal eden mal varlığı için veraset ve intikal vergisi beyannamesini İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden gönderebilecek.


Veraset ve İntikal vergisi beyannamesi nedir

Bir kişinin ölümü üzerine, sahibi bulunduğu menkul ve gayrimenkul mallarla bütün hak ve alacaklarının mirasçılarına intikali veraset ve intikal vergisine tabidir. Türk vatandaşı olan her birey yurtiçinde veya yurtdışında yaşaması farketmeksizin mal edinmesi durumunda veraset ve intikal vergisine tabi olabilir.


Veraset ve İntikal vergisi beyannamesi nedir

Bir kişi miras yoluyla ya da karşılıksız olarak bir mal kazanmış ise bu durumda beyanname vermek zorundadır. Muristen mirasçılara veraset yoluyla hiçbir mal intikal etmediği takdirde, durum bir dilekçe ile ilgili vergi dairesine bildirilirse beyanname verilmiyor.


Beyannameyi kendisine mal intikal eden. Yükümlü olan kişinin başka bir memlekette bulunması halinde, beyanname yükümlünün bulunduğu yerdeki Türk. TL sı vergiden muaftır. Kanun’un yürürlüğe girdiği 15.


Bankada bulunan nakit paranın. Ayrıca, mükellefe tebliğ edilmek şartı ile yeniden günlük mühlet verilir. Vergisi, bir malın ya da bir hakkın mülkiyetinin devri sırasında, devirden dolayı alınan vergi anlamına geliyor.


Hibe yoluyla alınan mal anlamına gelir. Eşinin üzerinden diğer eşe vermek babadan miras kalma gibi konularda yani kısaca veraset ve intikal yoluyla gayrimenkul alınırsa bunun için ivazsız intikal vergisi alınır. TC kimlik numarası, adı, soyadı.


Evlatlıklar dâhil, füruğ (altsoy) ve eşten her. Hazine ve Maliye Bakanlığının (Gelir İdaresi Başkanlığı) Seri No. Füruğ bulunmaması halinde, eşe isabet eden miras hissesinde. Para ve mal üzerine düzenlenen yarışma ve çekilişlerde kazanılan ikramiyelerde.


Hangi hallerde veraset hangi hallerde intikal vergisi ödenmelidir. Ancak, ivazs z intikallerde istisna haddinin alt nda kalan tutarlar i in beyanname verilmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.