27 Aralık 2018 Perşembe

Defter kapanış tasdiki yaptırmama cezası

Defter kapanış tasdiki yaptırmama cezası

Türk Ticaret Kanununa göre defterleri kapanış tasdiki yapmayanlara 5. TL idari para cezası verilmektedir. Tasdike tabi defterlerin dolması dolayısıyla veya başka nedenlerle yıl içinde yeni defter kullanmaya mecbur olanlar bunları kullanmaya başlamadan önce. TTK Hükümlerine göre yevmiye defterine kapanış onayının (tasdikinin) yapılmaması halinde idari para cezası uygulanır ve kapanış onayı yapılmamış defterler ticari davalarda delil olarak kabul edilmez.


Yine tutulması halinde “Müdürler kurulu karar defteri”nin kapanış tasdikinin aynı tarihe kadar yaptırılması gerekmektedir. Vergi Usul Kanununa göre defter tastiki yapılması zorunlu olmadığından, Vergi Usul Kanunu gereğince ceza uygulanmaz.


Ticari defter tasdiki yaptırmamanın cezası nedir? Buna göre yevmiye defteri kapanış tasdikinin her yıl Haziran ayının sonuna kadar yapılması kanuni bir zorunluluktur. Yevmiye defteri kapanış tasdiki yapılmadığı takdirde ticari davalarda lehinize delil teşkil etmeyecektir. Açılış veya kapanış tasdiki yapılmayan defterler için, TTK’ya göre belirtilen ceza 5. Bu uygulama sadece yönetim kurulu, yevmiye ve müdürler kurulu karar defterleri için zorunlu olarak bulunur.


Bilgilerinize sunar, çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim. Saygılarımla, Ali ŞAHİN. Dolayısıyla, kapanış tasdiki yaptırılmamasının Vergi Usul Kanunu açısından bir müeyyidesi bulunmamaktadır. Kanunda kapanış onayını yaptırmayanlara idarî para cezası verilmesi öngörülmektedir ve bu ceza her yıl yeniden değerleme oranında artırılmaktadır.


Ancak hesap dönemi veya takvim yılı içerisinde elektronik defter tutmaya başlayanlar, başladıkları tarihi izleyen bir aylık süre içerisinde eski defterlerine kapanış tasdiki yaptıracaklardır. Defter Tasdiklerinin Usulüne.


Ayrıca, zorunlu olarak açılışı yapılmamış veya kapanış kaydı yapılmamış defterler ticari davalarda delil olma niteliğinin kaybına neden olabilecektir. KARAR DEFTERİNİN KAPANIŞ TASDİKİ ve ARA TASDİKLER 31. TARİHİNE KADAR YAPILMASI GEREKİR 14. Bu yıl Haziran Pazar gününe rastlamaktadır.


Noterler Pazar günü çalışmamaktadır. Kapanış onayı yaptırmak zorundadır.


Defter kapanış tasdiki yaptırmama cezası

Yevmiye defterini elektronik ortamda tutan tacirler için notere kapanış onayı yaptırma zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu durumda kapanış tasdiki yaptırmamış bir tacirin iflas etmesi halinde “taksirli müflis” sayılacak ve Türk Ceza Yasası hükümlerine göre cezalandırılacaktır. Konkordato talebinde bulunan bir tacirin, tetkik merciine defterlerinin vaziyetini bildiren bir cetvel vermesi mecburiyetini getirmiştir.


TL İdari Para Cezası ile karşı karşıya kalabileceklerini hatırlatan Ankara SMMM Odası defterlerin kapanış ve ara tasdik durumları hakkında bilgi verdi. A) KAPANIŞ TASDİKİ YAPILACAK DEFTERLER: A. Bu defterlerin kapanış tasdiki, kullanıldığı hesap dönemini izleyen faaliyet döneminin üçüncü ayının sonuna kadar yaptırılması gerekir.


Bir başka ifade ile hesap dönemi takvim yılı olanlar, bu defterlerin kapanış tasdikini Mart ayı sonuna kadar yaptırmalıdırlar. Merhaba TTK da ceza ile ilgili hüküm yok fakat noterler suç duyurusunda bulunursa TCK ya göre hileli iflas ve taksirli iflas olduğu zaman cezası var doğrumudur Hileli iflâs MADDE 161.


Defter kapanış tasdiki yaptırmama cezası

Elektronik defter tutan mükellefler yevmiye ve defteri kebir dışındaki diğer tutulması zorunlu olan defterlerini süresinde notere tasdik ettirmek zorundadır. Yeni TTK’da yapılan değişiklik ile, kapanış tasdiki yaptırmayanlara bin lira "idari para cezası ” uygulanacak.


Kanuni defterlerin süresinde tasdik ettirilmemesi VUK açısından birinci derece usulsüzlük cezasının uygulanmasını gerektirir. Bilanço hesabı esasına göre defter tutan tacirlerin bir önceki yıl kullandıkları yevmiye defterini, kapanış tasdiki için Haziran ayının sonuna kadar notere ibraz etmeleri ve son kaydın altına noterce “Görülmüştür” ibaresi yazılarak mühür ve imza ile onaylanması zorunludur.


Envanter defterinin kapanış tasdiki mart ayında yapılır. Bir daha bu deftere yeni kayıt yapılmaz. Haziran sonuna kadar yevmiye defterlerinizin kapanış tasdikini yaptırmazsanız bu cezayı ödemek zorunda kalabilirsiniz.


Bu husus ve ayrıca kapanış tasdiki yaptırılmayan defterlerin, kooperatif lehine delil sayılmadığı da dikkate alındığında, kooperatif yöneticilerinin ve muhasebecilerinin bu defterlerin kapanış tasdiklerini mutlaka yaptırmalarının kooperatif ve kendileri açısından ne kadar önem taşıdığı ortaya çıkmış olmaktadır. Bu nedenle de kapanış tasdiki, en az açılış tasdiki kadar önemli.


GİRİŞ Değerli meslektaşlarım açılış tasdiki ve ara tasdikleri yapılmasına rağmen birçoğumuz kapanış tasdiki konusunda yeterli hassasiyeti göstermeden üzerinde hiç durmuyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.