Hususi idarelerce ve belediyelerce verilebilir. Milli sporcular da bu pasaportları kullanır. Sayılı Pasaport Kanunu. En önemli ayrıntısı ise sadece belirlenen görev ve süre.
Gri Pasaport Nedir ? Yeşil pasaporttan ne farkı var dediğinizi duyar gibiyim. Zaten çoğu kişi bu iki pasaportu karıştırmaktadır. Size kısaca özetlemek istiyorum.
Devlet tarafında bir görevi yerine getirmek amacıyla yurt. Artık yenilemek diye bir sistem yok. Yeni sistemde gri pasaportunuzun süresi dolduğunda sıfırdan yeni bir pasaport başvurusunda bulunma talebiyle işliyor. Devlet işleri ile ilgili resmi görev kapsamında yapılan seyahatler için geçici olarak çıkarılmaktadır.
Bilimsel ziyaretler, sarı kartı bulunan gazeteciler, kültürel etkinlikler, yurt dışında görevlendirilmiş akademisyenler gibi devlet adına yapılan ziyaretler için sadece görev süresince çıkarılmaktadır. Gerekli Evraklar yazımızdan herkese merhabalar.
Geçici Pasaport Nedir (Pembe Renkli) 1. Umuma mahsus pasaport nedir, nasıl alınır, kimler bordo pasaport sahibi olabilir, umuma mahsus pasaportu almak için gerekli evraklar nelerdir gibi aklınıza takılan soruların cevaplarını sayfamızda bulabilirsiniz. Devlet adına herhangi bir görev için yurtdışına gönderilen kişilere veriler.
Hizmet pasaportu, hizmet damgalı pasaport gibi isimlerle de bilinen gri pasaport devlet hizmeti için görevli olan kişiye sadece görev süresini kapsayacak süre için verilir. Kimler Alabilir – Başvuru Şartları? Dört seneyi geçmemek üzere pasaport sahibinin görevi.
Pasaport yabancı ülkelere gidecek olanlara yetkili kuruluşça verilen, yabancı ülke yetkililerinin kimlik incelemesinde geçerli olan belgedir. Umuma mahsus pasaport (bordo), hususi pasaport (yeşil), hizmet pasaportu ( gri ) ve diplomatik pasaport (siyah) ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının taşıyabildiği pasaportlar arasında bulunan geçici pasaport, diğer pasaport türleri ile karşılaştırıldığında daha az tanınırlığa sahip.
Bordo pasaportun sadece cüzdan bedeli ödenerek alınması ile öğrenciler uygun yoldan bordo pasaport sahibi olabiliyorlar. Harçsız öğrenci pasaportu başvurularında öğrenciler harç bedelinden muaf tutulmaktadır.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi görev süresi sonunda iade edilmesi gerektiğinden zaten şahsi amaçlarla kullanılamıyor olması gerekir. Ancak bu iade işlemi pek efektif yürümüyor 🙂 Yani anlayacağınız pasaportun şahsi kullanımı oldukça.
Hizmet damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine, ergin olmayan veya ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan öğrenimi devam eden çocuklarına yaşının ikmaline kadar, yine ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan, aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal özürlerinden en az biri. Belediye ya da devlet daireleri tarafından belirli bir görev için yurt dışına gönderilenlere gri pasaport verilir.
Sağladığı haklar bakımından yeşil pasaporta benzer, belirli ülkelere vizesiz giriş hakkı tanır. Ancak yeşil ve siyah pasaporttan farklı olarak yalnızca çalıştığı yer.
Bordo Pasaport (Umumi Pasaport ) Bordo pasaport, standart vatandaşa verilen klasik pasaport türüdür. GRİ PASAPORT NEDİR, KİMLERE VERİLİR?
Hizmet Pasaportları, Hükümetçe, Hususi İdarelerce veya Belediyelerce resmi vazifeyle dış memleketlere gönderildiklerinde veya dış memleketlerde. Sadece devlet adına görev yapacak kişilere verilmektedir. Bu pasaport, yeşil pasaport benzeri bir pasaporttur.
Bu açıdan yeşil pasaporta benzemektedir. Ancak farklı kullanım alanlarına sahiptir. Süre olarak da sadece görev süresini kapsamaktadır.
Avrupa Parlamentosu resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yeşil ve gri pasaporta sahip olanların artık AB ülkelerine girebilmeleri için güvenlik formu doldurmaları gerektiğini belirtti. BAMF tarafından tanındıktan sonra, Mavi Pasaport alırsınız. Bordo, yeşil, gri ve siyah olmak üzere ülkemizde toplam adet pasaport bulunmaktadır.
Yabancı ülke yetkilileri size ilk olarak pasaportunuzu sorar. Yurt dışında iken resmi iş ve işlemlerde pasaport kullanılır.
Bu nedenle yurt dışında iken kaybetmemeniz gereken hayati derece önemli bir belgedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.