27 Haziran 2019 Perşembe

Ikametgah değişikliği

Her ne sebeple olursa olsun adres değişikliği yapıldıktan sonra kişinin nüfus müdürlüklerine giderek ikametgah değişikliği beyanında bulunması yasal olarak zorunludur. Evlilik, bu yasal zorunluluk için bir istisna değildir. Eğer kişinin evliliğe bağlı olarak adresi değişiyorsa iş günü içerisinde bunu bildirmekle yükümlüdür. Aksi halde TL’lik gecikme.


Beyan edeceğiniz adres boş bir konut ise, herhangi bir belge istenmez.

Ancak siz her hâlükârda yanınızda yeni adresinize ait elektrik, su, doğalgaz, telefon abonelik sözleşmesi yada faturası götürünüz. Bunun için e-devlet şifresi ile beraber mobil imza ya da elektronik imzaya ihtiyaç duyulmaktadır. Yalnızca e-devlet şifresi ile gerçekleştirilmesi mümkün olmayan bu işlemde bireyin GSM operatöründen mobil imza ya da ilgili birimlerden elektronik imza oluşturması gerekmektedir.


Henüz kimliğinizi doğrulamadınız. Bu hizmetten faydalanmak için, aşağıdaki kimlik doğ. E-Devlet’ten adres değişikliği bildirimi, e-imza, mobil imza ya da SMS doğrulaması ile. Bununla birlikte e-Devlet üzerinden de ikametgah değişikliği yapılması mümkündür.


Adres değişikliği nasıl yapılır?

Bunun dışında ikametgah değişikliğini e devlet sistemi üzerinden yapabilmek de mümkündür. Ev değişikliği yapanlar dikkat!


Yeni bir kente ya da farklı bir mahalleye taşınan kişiler, adres değişikliği bildirimi ( ikametgah ) işlemini mutlaka yapmak zorundalar. Devlet sistemi üzerinden kolayca güncellenebilmektedir. C kimlik numaraları ve şifreleriyle giriş yapmalıdır. Sonrasında ekranın sol kısmında bulunan ‘e-Hizmetler’ sekmesine girilmelidir.


Kişinin adres değişikliği yapması durumunda mutlaka ikametgah değişikliği de yapması yani yeni oturduğu yere kaydını alması gerekir. Yeni oturduğunuz yer için adres değişikliği yapmak keyfi bir işlem değil yasal bir zorunluluktur. Hangi nufus müdürlüğüne kayıtlı olduğunuzu ise alt kısımdaki butona tıklayıp öğrenebilirsiniz.


Bu konuda bazı yanlışları düzeltmek adına yazımızda gerekli bilgileri vereceğiz. KAMETGAH DEĞİŞİKLİĞİ NEREDEN YAPILIR? Nüfus Müdürlüğüne başvurmalısınız.


Eğer kendiniz yeni bir eve taşınıyor iseniz (eşiniz ve çocuklarınız da dahil) ve kiracı iseniz en yakın nüfus müdürlüğüne bizzat başvurarak ikametgah adresinizi bir adet fatura veya kira kontratınız ile bildirip ikametgah adresinizin değiştirilmesini talep edebilirsiniz. Yazımızda ikametgah değişikliği sonrasında nelerin yapılacağını, ikametgah değişikliğinin kaç gün içerisinde bildirilmesi gerektiğini ve E-Devlet üzerinden ikametgah değişikliği yapılıp yapılamayacağı konusunu siz değerli okurlarımızla paylaşacağız.


Mevcut adresinden taşınan kişilerin ikametgahlarını da gittikleri yere taşımaları gerekmektedir. Seçim öncesi adres değişikliği yapmayı planlıyorsanız ikametgah değiştirmek için de acele etmelisiniz.

Peki, ikamet değişikliği nasıl yapılır? Seçmen listeleri açıklanmadan önce ikametgahınızı değiştirirseniz mağdur.


Bilinen iş veya ikamet yeri adreslerini değiştiren kimselerin, yeni adreslerini vergi dairesine bildirmeleri gerekiyor. Değişikliği Bildirimi Nasıl Yapılır? Peki bu ikametgah değişikliği bildirimi nasıl yapılmaktadır? Gerçeğe aykırı ikametgah adresi bildirmenin cezası da 9TL dir.


Dilekçe de belirtilen adres kişinin bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve bundan sonra yapılacak yazışmalar ve tebligatlar bu adres esas alınarak çıkartılır, bu adreste kişiye ulaşılamaması. Türkiye’nin neresine giderseniz gidin, yurt dışına bile gitseniz yasal olarak adres değişikliğinizi bildirmek zorundasınız. Ancak mücbir bir sebep ile ikametgah değişikliği bildirim yapamadıysanız para cezası uygulanmaz.


Tabi unutmamak lazımdır ki mücbir sebep resmi belge ile ispatlanabilmelidir. Mücbir sebepler ilgili kanuna göre, Doğal afet. Devlet, sizin verdiğiniz doğru bilgi beyanları ile sürekli sizleri takip edebilir.


Kişi oturduğu yeri resmi olarak belgelemek zorundadır. Bu belgenin adı da ikametgah belgesidir.


Bireylerin yaşadıkları adresi yani oturdukları konutları değiştirmesi durumunda bir adres değişikliği yaşanacağından ikametgahları da değişmiş olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.