19 Haziran 2019 Çarşamba

Soyadı değişikliği

Aynı aileye mensup kişilerin karışmaması içinde ad kullanılmaktadır. Bir takım sebeplerden dolayı kişiler soyadlarını değiştirmek isterler. Herkesin soyadı değişikliğinin yapabilmesi mümkün değil ancak kişinin evlenmiş, boşanmış ya da eşnin vefat etmiş olması gerekmektedir.


Kısaca soyadı değişikliği kadınları kapsamaktadır. E-devlet üzerinden yapılabilen. E-Devlet sisitemine yeni bir hizmet daha eklendi.

Fakat özellikle, soyadı değişikliği başvurularının kabul edilebilmesi için birkaç neden gerekiyor. Medeni Kanun soyadı değişikliği için tarafın mahkemeye sunması gereken haklı nedenleri ayrıntılı olarak dile getirmemiştir. Türkiye Ad ve soyad değişikliği uygulaması yıl daha uzatıldı İçişleri Bakanlığına ilişkin yeni düzenlemelerin yer aldığı kanuna göre, ad ve soyad değişikliğiyle ilgili iş.


Evli kadınların, kocasının soyadı ile kendi eski soyadlarını beraber kullanmaları veya sadece kendi soyadlarını kullanmaları, boşandıkları eşlerinin soyad değişikliği gibi tüm işlemleri sistem üzerinden yapabilecekler. Düzeltme işareti kullanılmamasından dolayı anlam değişikliği olan ad ve soyadları, Yukarıda kısaca belirttiğimiz (alt başlıklarda ayrıntılı anlatılacaktır) şartları taşıyanlar dava yoluna gitmeden dilekçe ile Nüfus Müdürlüğüne başvurması halinde talebi il yada ilçenin idare kurulunda değerlendirilir.


SGK’da soyadı değişikliği yaptıktan sonra E Devlet üzerinden Hizmet Dökümünüzü görüntüleyerek yeni soyadınızın işleme alınıp alınmadığını öğrenebilirsiniz. Bu yüzden soyadı değiştirme davalarında hukuki prosedürün eksiksiz ve doğru şekilde yerine getirilmesi önem taşımaktadır.


Karar verildiğinden itibaren yıl içerisinde soyadı değişikliği kararına itiraz edilmelidir.

Son dönemde sosyal medyada en çok aranan şeyler isimler olmaya başladı. Aralık ayında çıkan yasa ile isim ve soyadında yaşanan yazım hataları düzeltilmesi hakkı tanınmıştı.


SGK soyadı değişikliği evlilik veya boşanma gibi bir durum söz konusu olduğunda en çok aranan ve başvurusu en çok merak edilen sorunlardan biridir. SGK üzerinden maalesef her istediğiniz zaman soyadı değişikliği yapmanız mümkün değildir.


Bunun için bazı kriterlere uygun olmanız gerekir. Soyisim değiştirme davası dilekçe örneği, soyadı değiştirme dilekçesi, nüfus müdürlüğü soyadı değişikliği dilekçe.


Ancak her dilekçenin kendine özgü olduğunu ve somut olayın niteliklerine göre hazırlanması gerektiğini vurgulamamız gerekmektedir. Ad soyad değişimi nasıl yapılır? Ad veya soyad değiştirmek yada düzeltmek isteyenlerin ilçelerindeki nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunması yeterlidir.


Hukuken geçerli her türlü delil ve tanıkla gerekçenin varlığı ve haklılığı ispatlanabilir. Değişikliği Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme. Kişilerin beğenmediği bir isime sahip olabilir. Soyadı değişikliği artık kolaylıkla yapılabilecek.


Bir babanın soyadı değişikliği yapması on sekiz yaşından küçük çocuklarının da kendiliğinden soyadlarının değişmesine sebep olur. Bu nedenle davanın açılması için özel bir evrak aranmaz.


Ancak, isim değişikliği ve özellikle soyadı değiştirme davasında talebe esas teşkil eden olgu özel bir evraka bağlıysa ilgili evrak delil olarak sunulabilir. Kulağa hoş gelmeyen, telaffuzu zor, küçük düşürücü, alay konusu olabilecek bir anlam ifade etmesi, davacının nüfusa kayıtlı ad ve soyadı ile etrafta tanınıp bilinmememesi haklı sebepler arasında gösterilebilir.

Kişinin sosyal hayatını kötü etkileyecek şekilde, telaffuzu zor, küçük düşürücü, alay konusu olabilecek, kulağa hoş gelmeyen veya buna benzer haklı sebeplerden birinin olduğuna mahkemenin kanaat getirmesi sonucunda soyisim değişikliğine karar verilir. Doğduklarında onlara verilen isimle ve babalarının soyadlarıyla hayata başlarlar. Ancak çoğu insan isminden memnun değildir. Tapuda soyadı değişikliği nasıl yapılır?


Sayılı "Sicil Üzerinde Yapılmış Olan Hataların Tashihi" Konulu Genelge gereğince soyadı tapuya yanlışlıkla farklı olarak yazıldıysa dava açılmadan, söz konusu yanlışlık düzeltilebiliyor. Sebebiniz geçerli görünüyor lakin riske atmamak için bir avukatla görüşmeniz önerilir.


Mernis kayıtları biraz daha uzun sürede güncellenebilmektedir Nüfus müdürlüğüne müracat ederek nüfus kaydınızdaki güncellemenin yapılıp yapılmadığını teyit etmeden yeni pasaport başvurusu yapmaynıız, resmi yazışmalar ve yazı işleri henüz bitmediyse yeni pasaportunuz yine eski isminiz ile çıkacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.