29 Ağustos 2019 Perşembe

Işyeri kira sözleşmesi

Kira Sözleşmesi, mülk sahibi ile kiralayan arasında yapılan bir anlaşmadır. Kiralayanın ve kiracının bilgilerinin yer aldığı formu doldurarak sözleşmeyi saniyeler içinde oluşturabilirsiniz. Olası anlaşmazlıklı önleyebilecek bir işyeri kira sözleşmesi yapılmadığı zaman hem kiracı hemde mülk sahibi zarar görecektir.


Ancak kira sözleşmesi ile aynı tarihte imzalattırılan tahliye taahhütnamesi geçerli değildir. Yani konut veya işyerini kiralarken kira sözleşmesi ile birlikte imzalattırılan tahliye taahhütnamesi geçerli değildir.


Bu hususa özellikle.

Kira parasının başka bir şubeden havale edilmesi halinde, aynı süre içinde hesapta olacak şekilde işlem yaptırılacak olup, aksi durumda temerrüt hükümleri uygulanacaktır. Bir ayın kira parasının ödenmemesi halinde dönem sonuna kadar işleyecek kira paralarının tümü muacceliyet kazanacaktır. Her iki tarafın da eklemek istediği ek maddeler var ise, kira sözleşmesine eklenebilir.


Kira sözleşmesi mesken kiralarında olduğu gibi işyeri kiralarında da söz konusudur. Sözleşmeler noter huzurunda yapılabildiği gibi kiralayan ve kiraya veren arasında, bir tanık huzurunda da yapılabilmektedir.


Yasal olarak herhangi bir şekil belirtilmemişse de kira kontratının imzalı. Kiracı tarafından kira sözleşmesi akdedilmeden önce, kiralanana dair yönetim planı incelenmeli, iskanı olup olmadığı araştırılmalı ve işyeri olarak kullanmak istenilen amaca uygun.


Sayfasında yer alan kira sözleşmesinin hukuki zorunluluklarının yer aldığı kısım olacaktır. Kira parasının net olarak ödeneceği kararlaştırılan işyeri kira sözleşmelerinde, kira tespit davası açılması halinde saptanan kira parası (Yargıtay kararları doğrultusunda), stopaj düşülmemiş brüt kira parası olup kiracı, belirlenen kira parasından stopajı keserek vergi dairesine yatıracaktır.

Peki, işyeri kira sözleşmesi süresi kaç sene olur? Ticari kiralama sözleşmeleri, konut kira sözleşmelerinden biraz daha karışıktır.


Bir kira sözleşmesi, genellikle ay veya daha uzun bir süre olmak üzere, ev sahibi ve kiracı arasındaki bir sözleşmedir. Uygulamada daha fazla sorun çıkmaması için AVM’leri de içerecek şekilde tarafları Türk Ticaret Kanunu’na göre “tacir” olan kira sözleşmeleri bakımından TBK’nun sadece kira sözleşmelerine ilişkin genel hükümlerinin uygulanacağına dair bir kanun değişikliği yapılması yararlı olacaktır. Kira Bedeli ve Artış Miktarının Belirlenmesi.


Kira bedeli ve artış oranı net şekilde sözleşmede yer almalıdır. Sözleşmede kira artış oranları, asgari artış miktarı ve ne sıklıkla yapılacağı gibi hatlar net bir şekilde açıklanmalıdır. Ayrıca kiralanacak olan işyeri inşaat halinde ise, bu.


Arabuluculuk Kanunu gereği, resmi bir arabulucu huzurunda taraflar kira miktarını değiştirebilirler, sözleşmeyi belirledikleri şartlarda feshedebilirler veya sözleşmeyi bir süreliğine askıya alabilirler. Türk Borçlar Kanunu – Madde 2– Kira. Bunun yıllık kira artışı olarak yorumlanması mümkün değildir.


Bunu taraflar def’i olarak ileri süremezler. Bir işyerinde kiracı olmak veya işyerini kiraya vermek isteyen kişilerin maddi ve diğer konularda anlaşmaları halinde kira sürecine başlamak için bu belgenin düzenlenmesi gerekir. KİRA SÖZLEŞMESİ ( İŞYERİ – OFİS) KİRALANAN GAYRİMENKULÜN. Konut ve işyeri kira sözleşmesinin sona ermesi TBK.


Kimlik No Kiralayanın Adresi Kiracı Kiracının T. Photo by Nastuh Abootalebi on Unsplash 4-Kiracı. Bir işyeriniz var kiraya vereceksiniz yada bir işyeri kiralayacaksınız ama aranızda nasıl bir sözleşme yapacağınızı bilmiyorsunuz.


Kafanızda bir taslak oluşturamadınız ve nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız bu paylaşımımız size yararlı olacaktır.

Düzenlenen sözleşme belirli süreli kira sözleşmesi olmalıdır. Uzama dönemleri ile birlikte kira sözleşmesi yılı doldurmalıdır.


Tüm dünyayı tehdit eden ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen korona. Konut kira sözleşmesine ait diğer ayrıntılar.


Damga Vergisi Kanununda yapılan değişiklikle dernek ve vakıflarca yerleşim yeri ve gerçek kişilerce mesken olarak kullanılmak üzere kiralanan gayrimenkullerle ilgili kira mukavelelerine uygulanmakta olan damga vergisi istisnası bu mukavelenameler üzerine konulacak kefalet. Yani bir önceki kira yılının ÜFE artış oranı üst sınırdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.