7 Eylül 2020 Pazartesi

Yeni sarı basın kartı

YENİ KARTLAR MAVİ OLDU. Ancak on yıllardır süre gelen bir gelenek ve göz aşinalığı bu kart değişimiyle birlikte sona erdi. Birçok meslektaşımızın kartları keyfi olarak iptal edildi. Kamuya ait müze, galeri, stat ve hipodromlara ücretsiz giriş haklarına sahiptir.


Basın kartları artık mavi oldu.

Gençler öncelikle gazetede kadro. Türkiye’de Mart itibarıyla bin 6sürekli basın kartı, bin 7sarı basın kartı sahibi gazeteci var.


Peki sarı basın kartı almak isteyen gazeteciler için başvuru şartları nedir? Açıklamada, “Uzun bir süredir sarı basın kartı konusunda keyfi davranılıyordu. Resmi Gazete’de yayınlanan yeni yönetmeliğe göre basın kartı iptalleri kolaylaştırıldı.


Bu keyfiyet artarak sürecek. Düzenlemeyle, sarı basın kartı sahibi gazetecilerin her an ellerinden hakları alınabilecek.


Yerel gazete çalışanlarınn aylık sgk bildirmlerini belge türünün kaldırılmasından sonra bugüne kadar belge türünden yaptım.

Bu sihirli belgeyi gençlere ‘vermemek’(!) için meslek büyükleri de ellerinden geleni esirgemezlerdi! Sanırım içlerinde sarı basın kartı sahibi olanları den(Tüm sigorta kıllarıbna tabi olup gün fiili hizmet zammından yararlananlar)bildirmem gerekiyor. Bu durumda sarı basın kartı olanların sigorta kolu bilgisini SGK dan nasıl.


Tartışmaların, bu söylenmelerin güçlü olmamasının en büyük nedeni yakın bir tarihe kadar basın kartları komisyonundaki kişilerin çoğunluğunun meslek örgütü temsilcilerinden oluşmasıydı. Kart değişikliğini düzenleyen genelge, yeni basın kartı örneği ve imza sirküleri ile birlikte valiliklere, taşra teşkilatına, basm-yayın meslek kuruluşlarına ve gerekli. Yeni ylönetmelikle sarı basın kartı alma süreleri yeniden düzenlendi.


Buna göre meslekle ilgili bir lisans veya lisansüstü programından mezun olanlar için basın kartı alma süresi 6. Bu açıdan yönetmelikle getirilen yeni düzenlemeler, gazetecilik mesleğine yeni bir darbedir. Bu kartı alabilmek için basın yayın sektöründe çalışmanın yanı sıra bazı özel şartları da yerine getirmiş olmanız gerekir.


Yeni yönetmelikte, sarı basın kartının resmi kimlik belgesi niteliği, daha açık ve net bir şekilde vurgulanıyor. Meslek örgütleri basın kartı vermek için harekete geçti!


Kendilerine basın kartı verilmediğini iddia eden kurumlarda da yeni basın kartlarını alanların bulunması bile bu art niyetli girişimi boşa çıkarmaktadır. Değerlendirmesi devam eden başvurulara ilişkin süreç tamamlandığında başvuru sahiplerine gerekli bildirimler yapılacaktır. Bu hizmetten faydalanmak için, aşağıdaki kimlik doğrulama yöntemlerinden sizin için uygun olan bir tanesini kullanarak sisteme giriş yapmış olmanız gerekmektedir.


Yeni basın kartlarının rengi ise, turkuaz ve pembeden oluşuyor. Ankara yerel basınında uzun süredir başarıyla çalışan muhabir arkadaşlarımızın için sarı basın kartı ve yeni turkuaz basın kartı neleri ifade ediyor görüşlerini aldık.

Sarı basın kartı da bu işe girdiğimin artık resmi olarak gazeteciliğe adım attığımın en büyük göstergesiydi. Son dakika sarı basın kartı haberleri de dahil olmak üzere toplam haber bulunmuştur. Eski basın kartının arka fonunda dünya silueti varken yeni basın kartında iletişim başkanlığı yazısı kullanılıyor.


Yayımlanan yönetmeliğe göre basın kartı alabilmek için ek koşullar getirildi. Ancak bugün basın kartı sahibi ama iktidarla aynı çizgide olmayan pek çok gazeteci, yenilenme başvurularının üzerinden bir yılı aşkın süre geçmiş olmasına rağmen yeni kartlarını alabilmiş değil.


Türkiye, Haziran seçimlerinin ardından yeni bir tarihsel döneme girerken devletin tüm kurumları da bu yeni dönemin gereklerine uygun hale getirilmektedir. Etiket: Sarı basın kartı. Sultan Özer tepkisini " Sarı basın kartları iptal edilerek gazetecilik mesleğinin önüne bir engel daha koymaya. Sarayın, basın kartında ‘ambargo’ listesi hazırladığı doğru mu?


Hal böyleyken “ sarı basın kartı ” zaten çoğu basın çalışanı tarafından başvurusu bile yapılamayan bir “ayrıcalık” haline çoktan dönüşmüş durumdadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.