1 Ekim 2020 Perşembe

Yıllık gelir vergisini kimler verir

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yıllık gelir vergisi beyannamelerinin verilme ve ödeme sürelerini uzattığını duyurdu. Peki, gelir vergisi mükellefi kimlerdir? Kimler gelir vergisini beyan edecek? Gelir vergisi, şahısların elde ettikleri gelirleri üzerinden alınan vergidir.


Mal satışı, mesleki faaliyetler gibi kanunda sayılan gelirler üzerinden alınan gelir vergisi nedir? Nedim Türkmen cevapla. Diğer bir deyişle, tek işverenden alınmış ve kesinti suretiyle vergilendirilmiş ücret gelirleri için tutarı ne olursa olsun yıllık beyanname verilmeyecek, diğer gelirler için beyanname verilmesi halinde de bu gelirler beyannameye dahil edilmeyecektir.


Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kira vergisi vermeniz farklı bir konudur kiranıza ilişkin beyanname vermeniz farklı. Kira vergisini kimler verir.


Yıllık gelir vergisini kimler verir

Eğer ki gayrimenkulünüz bir işyeri ya da mesken ise burada bir limit yoktur. Geçici vergi, ticari kazanç sahipleri, serbest meslek sahibi ve kurumlar vergisi yükümlülerinin, cari vergilendirme döneminin gelir ve kurumlar vergisine, üç aylık kazançları üstünden hesaplanarak ödenen vergi uygulamasıdır. TL yıllık kira geliri.


Yıllık gelir vergisini kimler verir

Gayrimenkulünü iş yeri ya da mesken olarak kiraya veren taşınmaz sahipleri, iş yeri ya da mesken istisna sınırını aşıyorsa beyanname vererek vergilerini ödemek zorundadır. TL’yi aşmaması halinde yıllık gelir vergisi.


Konutta yıllık bin 40 iş yerinde ise bin lira gelir elde eden vatandaşların ödeyeceği kira beyannamesi için süreç başladı. Birçok işletme sahibinin (işveren) bildiği ancak detaylı bir bilgiye çok az sahip olduğu muhtasar beyanname, Gelir Vergisi Kanunu’nun 84. Kanunun “Bu vergi,… gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider kaydedilemez ve hiçbir vergiden mahsup edilmez.


Yıllık gelir vergisini kimler verir

Vergi indirimi uygulamasını sadece yıllık beyannameler üzerinden hesaplanan gelir ve kurumlar vergisi ile sınırlandırılması doğru değil. KDV, MTV, ÖTV, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi gibi vergilere de bu indirim uygulanmalı.


Vergisini defaten peşin ödeyenlere de bu indirim uygulanmalı. Mayile bakanlığı yıllık tespit edilmiş istisna tutar üzerinden vatandaşın ödemesi gereken vergi miktarını takip etmektedir. Miktar gelir gider yani kar durumuna göre hesaplanmaktadır.


Böyle bir durum sebebiyle bazı vatandaşlar bu vergiyi ödemekte iken bazıları ödememektedir. Mükellefler yıl içinde sadece bir defa yıllık gelir vergisi beyan ederler. Bu mükellefler için yıllık gelir vergisi oranı %15’den başlayarak %35’e kadar çıkabilir. Gelir Vergisi Kanununa göere, kanun kapsamında belirtilen hak ve malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler vergiye tabi oluyor.


Vergilendirmeler bazı koşullar dahilinde yapılıyor. Peki kira geliri vergisini kimler öder? Kiraya veren kişi vergisini geliri üzerinden değil, net kazancı üzerinden verecek.


KİRA VERGİSİ KİM VERİR ? Sonuç olarak beyanname verme sınırındaki kişiler, beyannamelerini verir ve yapılacak olan hesaplamalar neticesinde ödeme yapması gerekiyorsa, bir sonraki yılın Mart ve Temmuz aylarında ödemelerini yaparak mükellefiyetlerini yerine getirir. YENİ düzenlemeye göre gelir vergisi vermek için beyanname sınırı bin TL’den iki katına çıkarıldı.


Birden fazla kaynaktan gelir elde eden ve bu gelirlerin toplamı yıllık 1bin TL’yi geçenler artık gelir vergisi beyannamesi verecek. Geçici vergi oranı Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi mükellefleri için farklılık gösterir. Gelir Vergisi mükellefleri için yüzde olan geçici vergi oranı, Kurumlar Vergisi mükellefleri için ise yüzde 20’dir.


Kâr ve zarar üçer aylık dönemlerde yıl başından ilgili dönemin sonuna dek hesaplanır ve önceki dönemin geçici vergi tutarı beyannamede düşülür. Yıllık Gelir Vergisi Beyanname Eki. Bir önceki yazımda gelir vergisi beyanı ile bazı önemli hususları açıklamıştım. Bugün de hem birden fazla işverenden ücret alanların durumunu ve hem de hazır beyan sistemini açıklayacağım.


Güncel dilimlere uygun gelir vergisi hesaplama aracı için buraya tıklayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.