27 Mart 2017 Pazartesi

Kış lastiği kimler için zorunlu

Kış lastiği kimlere zorunlu? Aralık itibariyle başlayan kış lastiği uygulamasına uymayan sürücelere ceza kesiliyor.


Peki, kış lastiği zorunlu mu ? Peki kış lastiği zorunluluğu kimler, hangi araçlar için geçerli? Ancak hangi araçların kış lastiği takmasının zorunlu olduğu konusunda kamuoyunda hala kafa karışıklıkları yaşanıyor.

Hususi otomobiller dışındaki bütün araçlar için zorunlu olan uygulamanın kapsamını valiler hava şartlarına göre gerek gördükleri taktirde, il sınırları içinde ve otomobiller için de zorunlu hale getirme yetkisine sahip. Kış aylarında kaymaya bağlı olan kazaların artış göstermesi ile zorunlu kış lastiği uygulaması kararı alınmıştı.


Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunlu değil ancak can ve mal güvenliğiyle güvenli seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması önem taşıyor. Bilindiği üzere kış lastiği uygulaması Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından ildeki tüm ticari araçlarda kullanılması zorunlu hale getirildi. KIŞ LASTİĞİ GENELGESİ VE SIKÇA SORULAN SORULAR.


Yaz lastiklerinin malzemesi °C’ın altındaki sıcaklıklarda sertleştiği için yola tutunması azalmaktadır. Continental, kış lastiğinin Türkiye’de zorunlu hale getirilmesine yönelik ve ticari araçlar için getirilen kış lastiği zorunluluğuna yönelik kanunu destekliyor ve kullanıcılara kış lastiği kullanmanın önemini hatırlatıyor.


Kış soğuk yüzünü kasım ayının son günlerden itibaren göstermeye başladı.

Aralık ayı için önümüzdeki günlerde kar yağışı uyarısı yapılırken, şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için zorunlu kış lastiği uygulaması da başladı. Aralık-Nisan tarihlerinde şehirler arası yollarda takılması zorunlu olan kış lastiği, şehir içinde ise valiliklerin kararına bırakıldı.


Zorunlu kış lastiği uygulaması yürürlüğe girdi. Bu kazaların önüne geçebilmek ve kış aylarında araçların yoldaki güvenliklerini artırmak için kış lastiği uygulaması zorunlu tutuluyor.


Kış mevsiminin gelmesiyle trafik kazalarını en aza indirgemek için atılan önemli adımlardan biri olan kış lastiği uygulaması, havaların soğuması ile birlikte ne zaman takılması gerektiğini araştıran sürücülerin aklının karışmasına neden oluyor. Bu konuda kafalar oldukça karışık. Kış Lastiği Uygulaması Kimler İçin Zorunlu? Aslında kış lastikleri sadece karlı havalar için üretilmemiştir.


Belirtilen sürelerde il sınırları içinde kış lastiği zorunluluğunun uygulanacağı tarih aralıklarıyla ilgili duyuruların valiliklerce yapılacağını vurgulayan Arslan, yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçlar dışındaki hususi araçlar için uygulamanın zorunlu olmadığını ancak can ve mal güvenliğiyle güvenli seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda. Trafik ekipleri de akışı tehlikeye atabilecek araçlara karşı denetimlerini devam ettiriyor.


Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca, Karayolları Trafik Kanunu gereği yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlara kış lastiği takılması, illerin hava ve iklim şartlarına göre yılın belirli dönemi için zorunlu tutuluyor. Kış aylarının yaklaşması üzerine sürücüler lastik fiyatları konusuna dikkat kesiliyor.


Açıklamanın devamında, kış mevsiminde trafik ortamında güvenliğin sağlanması ve mağduriyet yaşanmaması için vatandaşlardan kış lastiği kullanmaları ve taşıtlarında bulundurulması zorunlu olan avadanlıklarını (zincir, çekme halatı vb.) tamamlamaları ve taşıt lastiklerinin mevzuata uygun duruma getirmeleri yönünde uyarılara yer verildi. Soğuk kış aylarında daha iyi yol tutuşu ve fren mesafesi için soğuk iklime uygun lastikler üretilmiştir.


Bu lastikler hangi aylarda zorunlu ve ceza hangi günden itibaren kesilecek ? Detaylı bilgiyi bu yazımızda bulabilirsiniz.

Yazımızda zorunluluk tarihinin yanı sıra kış lastiği hakkında detaylı bilgi de vereceğiz. Microsoft News teknolojisi ile. Artan soğuklarla birlikte zorunlu kış lastiği uygulaması, son günlerde sürücülerin gündeminde yer almaya devam ediyor.


Aralık’tan itibaren başlayan zorunlu kış lastiği uygulamasıyla ticari ve şehirler arası yük-yolcu taşımacılığı yapan araçlara yönelik denetimler de sıklaştı. Bugün aldığım bir mailde hususi otomobiller için kış lastiği takmanın zorunlu olup olmadığı soruluyordu. Hemen cevaplayalım. Eğer imkânlar el veriyorsa kışın trafikte bulunan her aracın kış lastiği takması gerekir.


Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin kış lastiği olmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Palandöken, "Şu an için yeterli. Ancak zorunlu olarak kış lastiği kullanması gerektiği konusunda kafa karışıklığı yaşanıyor.


Gün içerisinde sürekli olarak trafikte iseniz kesinlikle dikkat etmeniz gereken kışlık lastik seçimini yaparak trafikte hem kendi can ve mal güvenliğini sağlayabilir, hem de tüm sürücü ve yayaların güvenliğini sağlayabilirsiniz. Yollarda yapılacak denetimlerde kış lastiği takmayanlar için 6liralık para cezası uygulanacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.