15 Ağustos 2017 Salı

Kesin yetki

Get The Barriers Your Conformal Coating Needs. Talk To Our Expert Now! UNBEATABLE PRICES, cheapest UK reglazing site. Quality Kenwood Spares Low Delivery Costs!


Kesin Yetki Kuralları: Kamu düzeni ile ilgili olarak, uyuşmazlığa ilişkin yetkili tek. Terekenin paylaşılmasına, yapılan paylaşma sözleşmesinin geçersizliğine, ölüme bağlı tasarrufların iptali ve tenkisine, miras sebebiyle istihkaka ilişkin davalar ile mirasçılar arasında terekenin yönetiminden. Bazı kaynaklarda kesin yekti özel yetkiden ayrı tutulmasına karşın, bazılarında kesin yetki özel yetki kurallarının alt grubu halinde ortaya çıkmaktadır demiştik.


Ancak kesin yetki halleri genel yetkiye istisnadır. Bir dava için kesin yetki kuralı varsa o dava genel yetkili mahkemede açılamaz.


Bu şekilde bir kesin yetki belirlenmişse genel ve özel yetkili mahkemelerin yetkisi geçersiz olur. Bazı hallerde dava sadece kanunda öngörülen mahkeme veya mahkemelerde açılabilir, başka yerde açılamaz.


Zira, bir yetki kuralının kamu düzenine ilişkin ve kesin yetki olup olmadığı, onunla ilgili kanun hükmündeki ifadenin mutlak olup olmamasına ve o yetki kuralının konuluş amacına göre belirlenmelidir. Genel yetki kuralı ise dava davalının ayağına gider. Karşı davada yetki.


MADDE 14- (1) Bir şubenin işlemlerinden doğan davalarda, o şubenin bulunduğu yer mahkemesi de yetkilidir. Kesin yetki kuralları kanunla belirlenir.


Bu özel yetki kurallarından bazıları ise kamu düzenine ilişkindir. Taşınmaz üzerindeki ayni hakka ilişkin veya ayni hak sahipliğinde değişikliğe yol açabilecek davalar ile taşınmazın zilyetliğine yahut alıkoyma hakkına ilişkin davalarda, taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi kesin yetkilidir) Kamu düzenine ilişkin kesin yetki kuralı nın söz konusu olduğu.


Kesin yetki

Yetki sözleşmesine ilişkin olarak yapılan düzenlemede, tacirler veya kamu tüzel kişileri ile diğer kişiler, yetki sözleşmesi yapmak açısından, birbirinden ayırt edilmiştir. Tacirler veya kamu tüzel kişileri kendi aralarındaki hukukî ilişkilerde her ikisi de hukuken eşit konumda sayılabilirler. Buna karşılık, tacirler veya kamu tüzel kişileri, diğer bir gerçek.


Söz konusu ayrım, madde metinlerinden, herhangi bir şüpheye yer bırakmayacak şekilde anlaşılabilmektedir. Yani dava davalının yerleşim yerinde açılır. Yusuf Selçuk ATEŞKAN tarafından yazılan gönderiler. Hukuk Muhakemesi, Ceza Muhakemesi, İdari Yargılama, Askeri Yargılama.


Etiket: kesin yetki. Bunun dışında, bir dava için özel yetki kuralı bulunsa bile, davacının genel yetki ile özel yetki arasında bir seçim hakkı vardır.


Kesin yetki

Somut olayda, 5sayılı Yasanın 80. DAVA : Taraflar arasında görülen ve yukarda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece.


Kesin yetki

Dolayısıyla aslında kesin yetki kuralının bulunmadığı hallerde her davanın davalının yerleşim yeri mahkemesinde açılabileceği söylenebilir. Yetki itirazında bulunan taraf, yetkili mahkemeyi, birden fazla yetkili mahkeme varsa seçtiği mahkemeyi bildirir. Yetkinin kesin olmadığı davalarda, yetki itirazının, cevap dilekçesinde ileri sürülmesi gerekir. Aksi takdirde yetki itirazı dikkate alınmaz.


Bu yetki kuralı kesin olmadığından HMK. Kurumun bir başka şubesinin bulunduğu yer mahkemesinin yetkili olduğu gerekçesiyle kendiliğinden yetkisizlik kararı verilemez. Mahkemece, söz konusu uyuşmazlıkta kesin yetkinin söz konusu olmadığı, yetkinin kamu düzenine ilişkin olmadığı, süresinde ve usulüne uygun yetki itirazı bulunmadığı ve davalı Kurumun davacının ikametgahında icra takibi başlattığı gözetilerek, işin esasına girilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme ile re’sen yetkisizlik kararı verilmesi usul ve.


KESİN YETKİ BULUNMADIĞI DURUMLARDA RE`SEN YETKİSİZLİK KARARI VERİLMEZ T. Yapım İşleri Muayene Ve Kabul Yönetmeliği Md:6.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.