5 Aralık 2017 Salı

Belirli süreli is sözleşmesi ihbar süresi

Sözleşmeye aksi bir durum konulsa dahi geçersizdir. Bu sözleşmenin en temel özelliği, sona ereceği tarihin baştan belli olmasıdır.


Fesih hakkı iş sözleşmesini derhal veya belirli bir sürenin geçmesiyle ortadan kaldırabilme yetkisi veren bozucu yenilik doğuran ve karşı tarafa yöneltilmesi gereken bir haktır. Mevsimlik işçilerle belirli süreli iş sözleşmesi imzalanabileceği gibi belirsiz süreli iş sözleşmesi de imzalanabilir. Ancak iş sözleşmesi belirli süreli olarak imzalanmış olsa bile işçi devam eden yıllarda da çalıştırılmaya.


Bu nedenle bir ihbar süresinden söz edemeyiz. Kanununda ihbar tazminatından bahsedilirken belirsiz süreli sözleşmeler için olduğu vurgulanmıştır. Bu süreye ihbar süresi denir. Bunun anlamı ise, belirli süreli iş sözleşmesinin.


Soru: Merhaba, yaklaşık aydır bir inşaat firmasında çalışmaktayım. Bu ayın sonunda işin sona ermesi nedeniyle iş yerinden ayrılacağım.


Yapılacak işin süresi belliyse veya verilen işin tamamlanması ya da belli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlıysa belirli süreli iş sözleşmesinden söz edebiliriz. Ancak eğer sözleşme kanunun aradığı şartların mevcut olmaması sebebiyle belirsiz süreli iş sözleşmesine dönmüşse bu halde ihbar süreleri ve ihbar tazminatı söz konusu. Taraflar bundan sonra “işveren” ve “işçi” olarak anılacaktır. Daha detaylı bilgi için, bkz.


Nitekim süreni veya belirlenen işin sona ermesi ile iş sözleşmesi kendiliğinden sona ermekte ve işveren açısından kıdem ve ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü doğmamaktadır. Belirli süreli kira sözleşmesi, sürenin sonunda kendiliğinden sona ermektedir.


Yani ihbar tazminatı belirli süre iş sözleşmesi olması durumunda verilmemektedir. Her iş sözleşmesi kendiliğinden deneme süreli değildir. Belirsiz süreli iş sözleşmelerinde ihbar tazminatı hakkı vardır.


Belirli süreli is sözleşmesi ihbar süresi

Ayrıca, iş sözleşmesi imzalanıp çalışmaya başlandıktan sonra da deneme süresi getirilmesi hukuki değildir. Tüm iş sözleşmeleri için olan bu genel düzenlemeden sonra aynı Kanunun 11. Maddesinde ihbar öneli tanınması gereken iş sözleşmesinin belirsiz süreli olması gerektiği açıkça ifade edilmiştir.


Belirli süreli is sözleşmesi ihbar süresi

Buna karşılık iş sözleşmesinin niteliği dikkatlice incelenmeli ve belirli olduğu iddia edilen sözleşmenin Belirsiz Nitelikli olması gerektiği, ya da belirsiz hale geldiği. Yani belirli süreli iş sözleşmesinin süresi sonunda sona ermesi hali, işsizlik ödeneğine hak kazandıran bir durumdur. Okurumuzun iş sözleşmesi Temmuz itibarıyla sona erecek. Eğer okurumuzun sözleşmesi yenilenmezse iş ilişkisi ( sözleşmesi ) bitmiş olacak.


Sayılı İş Kanunu’nun 15. Yasa kapsamında belirli süreli iş sözleşmesi ile çalıştığından, mahkemece belirli süreli iş sözleşmesi nitelendirilmesi ile ihbar tazminatının reddine karar verilmesi isabetlidir.


Belirli süreli is sözleşmesi ihbar süresi

Kanununun “İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı” başlıklı inci maddesinde sayılan haklı nedenlerden bir veya birkaçına dayanarak belirli süreli iş sözleşmesini süre. Bir iş sözleşmesinde deneme süresinin öngörülebilmesi için o sözleşmenin sürekli iş sözleşmesi olması gerekmektedir.


Belirtilen sürekli iş sözleşmesinin belirli ya da belirsiz süreli bir iş sözleşmesi olmasına engel yoktur. Yargıtay, belirli süreli iş sözleşmesinin süresinden önce feshi halinde dahi işçinin ihbar tazminatı hakkının bulunmayacağına karar vermiştir.


D) HİTAMI I - MÜDDETİN MÜRURU MADDE 3- Hizmet akdi, muayyen bir müddet için yapılmış yahut böyle bir müddet işin maksut olan gayesinden anlaşılmakta bulunmuş ise, hilâfı mukavele edilmiş olmadıkça feshi ihbara hacet olmaksızın bu müddetin müruriyle, akit nihayet bulur. BELİRSİZ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ. TARAFLAR A) İŞVERENİN Unvanı : Adresi B. Esnek çalışmayla iş hayatında neler değişecek?


Ahmet Kıvanç, istihdam kalkanı paketinden yapılan esnek çalışma detaylarını yazdı. Kanunu’nda ihbar tazminatından bahsedilirken belirsiz süreli sözleşmeler için olduğu vurgulanmıştır.


Bu yüzden bir ihbar süresinden dolayısıyla bir ihbar tazminatından söz edilemez. Suresi belirli kismi sureli is sozlesmesi ornegi 1.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.