11 Aralık 2017 Pazartesi

Kefalet sözleşmesi

Asıl borçlu, kefil ve alacaklı arasındaki kefalet sözleşmesinin bir tarafı olmaz. Esas borç ilişkisindeki borçlunun rızası veya bilgisi olmadan, hatta karşı çıkmasına rağmen kefalet sözleşmesinin yapılması mümkündür. Sözleşme yazılı şekle tabidir: Sözleşme yazılı. Bu özelliği sonucu kefaletin bağlı olduğu asıl borç sona erdiğinde sözleşme de geçerliliğini yitirmektedir.


Buna göre, kefilin alacaklıya karşı, borçlunun borcunu ifa etmemesinin sonuçlarından kişisel olarak sorumlu olmayı üstlendiği sözleşme kefalet sözleşmesidir.

Kefilin ediminin konusu D. TBK’da kefalet sözleşmesinin türleri i) adi kefalet ii) müteselsil kefalet iii) birlikte kefalet ve iv) kefile kefil ve rücua kefil olarak sıralanmıştır. Ancak aşağıdaki hallerde doğrudan doğruya kefile başvurabilir. Peki, kefalet sözleşmesi nasıl yapılır? Medeni Kanun (MK) m. Böyle durumlarda kefilin eşinin rızası, kefilin yazılı olarak yapması gereken beyanından önce, en geç bu beyanın yapıldığı anda mevcut olmalıdır.


Tanım olarak kefalet sözleşmesi, kefilin alacaklıya karşı, borçlunun borcunu ifa etmemesinin sonuçlarından kişisel olarak sorumlu olmayı üstlendiği sözleşmedir. Davaya konu kira sözleşmesinde düzenlemeye uygun bir kefalet sözleşmesi nin mevcut olmadığı anlaşılmaktadır.

O halde kefalet sözleşmesi nin geçerli olmadığı gözetilerek davalı kefil … yönünden itirazın kaldırılması davasının reddine karar verilmesi gerekirken bundan zuhul ile yazılı şekilde karar verilmesi, BOZMAYI GEREKTİRMİŞTİR. Bir kefilin alacaklıya karşı, borçlunun borcunu ifa etmemesinin sonuçlarından kişisel olarak sorumlu olmayı üstlendiği sözleşme kefalet sözleşmesi oluyor.


KEFALET SÖZLEŞMESİNİN ÇEŞİTLERİ 1. Adi kefalette alacaklı önce borçluya başvurmalıdır. Kefalet sözleşmesi, tâli bir borç doğurur.


Alacaklı, borçluya başvurmadıkça, kefili takip. Gelecekte doğacak veya koşula bağlı bir borç için kefalet sözleşmesi, ancak mevzu bahis borç doğduğunda veya koşul gerçekleştiğinde hüküm ifade etmek üzere kurulabilir. Bu nedenle her kredi kullanımı esnasında, kredi sözleşmesi ve sair sözleşmelerin tarih kontrolleri sağlanır ve kefilin bir şekilde kredi vs.


Ancak, gelecekte doğacak veya koşula bağlı bir borç için de, bu borç doğduğunda veya koşul gerçekleştiğinde hüküm ifade etmek üzere kefalet sözleşmesi kurulabilir. Güvence sağlama amacına yönelik sözleşmeler arasında yer alan kefalet sözleşmesinin tarafları alacaklı ve kefildir.


Eşin rızasının, bu kişilerin akdedeceği hiçbir kefalet sözleşmesi için aranmaması daha makul olmak ile birlikte, aksi düşünülüyor ise “yeterli ticari tecrübeye sahip” bu kişilerin akdedeceği bütün sözleşmelerde de eşin rızası aranması gerektiği söylenebilecektir. Bu kefalet çeşidinde alacaklı önce borçluya başvurmalıdır.


Böylece iki ayrı borç ilişkisinin doğduğu görülecektir. Bu sebeple, bu sözleşmelerin sadece taraflar arasında veya noter huzurunda yazılı düzenlenmesi mümkün olabilecek ama yazıya geçmeden sırf sözlü şekilde yapılmış kefalet sözleşmesi geçerli olmayacaktır. Aval verenin sorumluluğu tali bir sorumluluk olmayıp müteselsil sorumluluktur.


Her ne kadar kefalet sözleşmesi ile asıl borç arasında bir bağ var ise de, kefalet sözleşmesi, asıl borçtan tamamen bağımsız bir niteliktedir.

Bu nedenle kefalete konu borcun sözleşme, haksız fiil veya sebepsiz zenginleşmeden doğması söz konusu olabilecek iken, kefalet niteliği itibariyle sözleşmeden doğar. Bu nedenle, kefalet sözleşmesi tek tarafa borç yükleyen iki taraflı bir sözleşmedir 5. Buna göre, kefalet sözleşmesi, kefilin alacaklıya karşı, borçlunun borcunu ifa etmemesinin sonuçlarından kişisel olarak sorumlu olmayı üstlendiği sözleşmedir.


Keza kira sözleşmelerinde müteselsil kefil sıfatıyla kefil olunması durumunda kiranın ödenmemesi yönüyle. Böylece, taraflara “düşünerek iş yapmaları” konusunda salık vermiş olmaktadır.


Contract of surety is a contract in which the guarantor undertakes to be responsible from the outcomes of non-performance of the obligations of debtor against the creditor. Ancak ileride meydana gelebilecek ya da şarta bağlı bir borç durumunda da kefalet sözleşmesi yapılabilir.


Bu nedenle kefalet konusu olan borcun, sözleşme anında var olması şartı aranmaz. Borçlar Hukuku’nun 582. Dolayısıyla, kefilin borcunun varlığı, kapsamı ve sona ermesi asıl sözleşmeden doğan borcun varlığı, kapsamı ve sona er-mesine bağlıdır. Bir diğer ifade ile kefalet sözleşmesi asıl borca konu sözleşmenin ka-derine tabidir.


Yeter ki, kanunun kefalet sözleşmesi için öngördüğü şekil şartları noksansız olsun: Kredi taahhütnamesinde, kefilin sorumlu olduğu meblağın gösterilmemesi halinde, kefalet geçerli sayılmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.