Bordo renklidir, bu nedenle bordo pasaport olarak da bilinir. Bordo pasaport sahipleri vizesiz gidilebilen yerlere pasaportları ile direkt giriş yapabilirler. Talebe göre aydan yıla kadarki süreyi kapsayacak şekilde verilebilir.
Pasaport defter bedeli yeşil veya bordo pasaporta sahip olmak isteyen herkesin ödemesi gereken tutardır. Ayrıca pasaportun kaybedilmesi halinde de sadece pasaport cüzdan bedelini yatırmanız gerekmektedir.
Geçen sene 10TL olan pasaport cüzdan bedeline yeni yılda fiyat artışı uygulandı. Bu nedenle Bordo Pasaporta sahip olmak daha kolaydır.
Bordo pasaportu çıkartmak için ilk adımınız sizden istenen evrakları eskisiz olarak hazırlamaktır. Bu pasaporta sahipseniz Avrupa’da yer alan ülkelere, Amerika’ya, Avustralya’ya gidebilir, ziyaret etmek isteyebileceğiniz birçok ülkeye seyahat gerçekleştirebilirsiniz. Tabii hep yukarı yönde yani fiyatlar hep artar). O yüzden eğer bu yazımızı aralık ayında okuyor iseniz muhakkak yeni yıla geçmeden pasaportunuzu alın.
C kimlik numaranızın nüfus kağıdında yazıp yazmadığını kontrol ediniz. Nüfus cüzdanınızda eksik bilgilerin kesinlikle olmaması gerekmektedir.
Eğer nüfus kağıdınızda bu tip sorunlar var ise ilk önce nüfus kağıdınızı bağlı olduğunuz nüfus müdürlüğünden yenilemeniz gerekmektedir. Alt başlıklarda bahsedeceğimiz diğer pasaport türlerini (hizmet pasaportu, hususi pasaport, diplomatik pasaport ) alamayan kişiler bu pasaportu almak zorundadır. Kimlik Numaranız doğrulandıktan sonra işleminize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Hizmet Pasaportu (Gri) Seç.
Hususi Pasaport (Yeşil) Seç. Eğer yeşil, gri ya da siyah pasaport alma hakkınız yoksa bordo pasaporta başvurmalısınız. Umuma Mahsus Pasaport ( Bordo ) Seç. Yazının devamını okuyup diğer renk pasaportlara aday mısınız öğrenebilirsiniz.
Yeşil ve Gri Pasaport en fazla yıllık süre için verilirken Bordo Pasaport ay, yıl, yıl, yıl ve 4-yıllık olmak üzere toplamda beş seçimlik süre için veriliyor. Seçtiğiniz süreye göre de ödemeniz gereken harç bedeli değişiyor. Defter bedeli ise süreden bağımsız olarak hepsi için aynı. Tüm vatandaşların çıkarabileceği Standart pasaport demektir.
Ardından sağ üst köşede bulunan Randevu Al butonuna tıkladıktan sonra Pasaportu seçerek işleminize devam edebilirsiniz. Bordo pasaportla 1ülkeye vizesiz girebilirken, yeşil pasaport sahipleri 1ülkeye vizesi girebilirler. Bordo pasaportluların vizesiz giremediği Schengen ülkelerine yeşil pasaport sahipleri vizesiz girebilirler. Bu pasaportların hepsinin işlevi aynı olsa da, kimlere verildiği, geçerlilik süreleri ve başvuru biçimleri farklılıklar gösterebilir.
Bu sayfa üzerinden aynı zamanda Yeni Kimlik (T.C. Kimlik Kartı) ve Ehliyet randevuları da alabilirsiniz. Pasaport almak sanıldığı kadar zor değildir, hatta nüfus müdürlüklerine devredilmesi ve randevu sistemiyle oldukça kolaylaştı. Adım adım bordo pasaport alma sürecinizi kolaylaştıracak bir rehber hazırladım.
Gelin yurtdışına çıkmanıza sağlayacak bu ilk adım nasılmış birlikte bakalım. Yeşil pasaportlar kamu çalışanlarının alabildiği pasaport türüdür. Gri pasaport ise yurt dışına belli bir görev amacıyla gönderilen kişilere verilen pasaporttur.
Siyah pasaport ise üst kademe devlet çalışanlarının alabildiği diplomatik pasaport türüdür. Artık pasaport çıkarma işlerine Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü bakıyor. Bu linkten girip randevu almanız gerekiyor. Randevu alırken eğer yeşil pasaport alma hakkınız yoksa, bordo pasaport seçeneğini kullanmalısınız.
Pasaport, yurtdışına çıkmak isteyen herhangi bir kişinin, her ülkede geçerli olan kimlik belgesidir. Türkiye’de çeşit pasaport mevcut. Pasaportta, kimlik bilgilerinin bulunmasıyla birlikte, öncesinde gidilen bir ülke var ise, gidildiğine dair bir bilgi yazılıdır.
Süresi dolmuş olan pasaportlar için uzatma işlemi yapılabilmektedir. Yada yeni bir pasaport başvurusunda bulunabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.