25 Eylül 2018 Salı

Boşanmada çocuğun babaya verilmesi

Bu duruma sebebiyet veren olaylar annenin sağlık durumunun çok kötü olması, annenin kendine bile bakamayacak durumda olması, annenin çalıştığı işin uygunsuz veya yetersiz olması, annenin çocuğa zarar vermesi gibi durumlarda çocuk babaya verilir. Bu yaşlar arasındaki bir çocuğun anneden alınarak babaya verilmesi neredeyse imkansızdır.


Burada annenin işinin, evinin, kazandığı miktarın ve yaşam tarzının herhangi bir önemi yoktur. Velayetinin Babaya Verilmesi.


Zira anne bakım ve şefkatine muhtaç, süt çağında olan, kendi ihtiyaçlarının henüz gideremeyen bir çocuğun velayetini anneye vermek mantıklı ve doğal durumdur.

Burada artık diğer eş mahkeme tarafından kendisine çizilen ölçüde velayet durumlarını sürdürecek bunun dışında iştirak nafakası ile çocuğun bakım ve giderlerine katılacaktır. Zira çocuğun yararı gerektiriyorsa hakim, çocuğun boşanmada daha kusurlu olan ebeveyne bırakılmasına da karar verebilir.


Bir görüşe göre ise, velayetin anneye veya babaya bırakılması çocuğun yararı açısından bir fark yaratmıyorsa, boşanmada kusuru olmayan ya da daha az kusurlu olan ebeveyne velayetin verilmesi uygundur. Davanın babaya ihbarı ile velayetin kendisine verilmesi konusunda dava açması halinde, sonucu beklenilerek bir karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm tesisi bozmayı gerektirmiştir.


Aile mahkemelerinde genellikle boşanmalarda çocuğun velayetinin anneye verilmesine kararı alınır. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU E. Zira henüz anne bakımına muhtaç olan bir çocuğun anneden alınarak babaya verilmesi çocuğun sağlığı ve kişisel gelişimi açısından çocuğa büyük zararlar verebilir.

Evet bazı durumlarda çocuğun velayeti babaya verilebilir. Fakat annenin çocuğa bakmaktan aciz olması, annecin çocuğun sağlığına zarara verecek bir durumda olması, annenin sağlığının çocuğa bakabilecek. Boşanmada çocuk babaya verilir mi? Türk hukuku uygulaması açısından ile yaşına kadar çocuğun velayeti anneye verilir.


Zira çocuğun anne bakımına en çok ihtiyaç duyduğu dönemlerin bu yaşlar arası olduğu bilimsel olarak da. Böylece çocuğun velayetini alma mümkün olabilir. Dolayısıyla boşanmada çocuğun velayeti ile verilen karar, değiştirilemez bir karar.


Yerel mahkeme, bu süreye kadarki dönemde, velayetin anneye veya babaya bırakılmasına karar verirken, tarafların dayandıkları boşanma sebeplerini, tarafların kişilik yapılarını, çocuğun yaşını, özelliklerini ve ihtiyaçlarını, tarafların sosyal ekonomik ve psikolojik durumlarını, çocuğa karşı davranışlarını da dikkate alarak bir düzenleme yapacaktır. Hakim, çocuğun velayetini ana veya babaya verirken, çocuğun yaşı, cinsiyeti, karakteri, ana babadan her birinin oturduğu yer ve bulundukları çevre, ekonomik durumları, ahlaki yapıları, ana ve babanın çocuğun gelişmesi üzerindeki etki derecesi, idrak gücüne sahip olan çocuk dinlenmeli ve isteği dikkate alınmalıdır.


Yaşı küçük ve anne bakımına ihtiyaç duyan çocukların velayetinin babaya verilmesi genel olarak istisnai durumlarda gerçekleşmektedir. Bu durumu genel olarak annenin çocuğun sağlığına zarar verici davranışlar yapıyor olması, annenin çocuğa bakmaktan aciz olması ve annenin sağlık durumunun kötü olması ile mümkün olabilmektedir.


Yani velâyet, çocuğun şahıs ve malvarlığı bakımından ana ve babaya yalnızca haklar tanımaz, aynı zamanda onlara bir takım yükümlülükler de getirir 3. Bu dönemleri yaşayan bir çocuğun anneden alınarak babaya verilmesi istisnadır. Burada hakim annelik veya babalık duygularının tatmininden öte çocuğun menfaatini.


Hakim, karar verirken öncelikle çocuğun yararını gözetmektedir.

Dava sonunda ise kalıcı olarak velayet verilir. Bu yaşta bir çocuğun anne yerine babaya verilmesi hangi durumlarda gerçekleşebilir ? Teşekkür ederm bilgi için.


Aslolan öncelikle çocuğun velayetinin anneye verilmesidir. Bunun nedeni, çocuğun annenin bakımına, anne şefkatine daha fazla muhtaç olmasıdır.


Tabii ki istisnaları vardır ve babaya da verilebilir. Ama annenin çocuğun gelişimini etkileyecek derecede kötü. Küçük yaştaki çocuklarının velayeti verilirken öncelikli olan taraf annelerdir.


Ancak çocuğun velayetinin anneye değil de babaya bırakılması için bazı gerekçeler vardır. Ancak anlaşamadıkları durumda ise o halde velayet konusu mahkemece karara bağlanması gerekecektir.


Ancak nelere bakılarak veya hangi durumlar gözetilerek velayet kime verilebilir bunun üzerinde durmak gerekir. Zira ya anneye ya da babaya verileceği zaten bilinen bir durumdur. Peki mahkeme çocuğun velayetini kime. Yani çocuk annesiyle kalmak istediği halde hakim velayeti babaya verebilir mi, ya da tam tersi durum mümkün mü?


Hakimin dikkat ettiği diğer faktörler çocuğun kararından daha önemli olabilir. Bu kardeşin velayetinin, yaşlarından.


Anne babanın anne babalık duygularını tatmininden ziyade, çocuk için en doğru olacak kararı, mahkeme, oluşacak şartlara göre değerlendirir. Genelde velayet anneye verilse de, hakim, çocuğun babaya verilmesi halinde daha iyi bir eğitim alacağı, daha iyi bir sosyal hayata kavuşacağı kanaatine varırsa velayeti babaya verebilir.


Bu nedenle, müşterek çocuğun velayeti konusunda mahkemece görüşünün alınması, bu görüşün değerlendirilmesi ve gerçekleşecek sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, bu konuda.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.