7 Eylül 2018 Cuma

Soyisim değiştirme

Soyadı değiştirme nereden ve nasıl yapılır? Avukat Bilal Küçükşengün 0views. Mahkeme beni sanık olarak çağırırsa ne yapmam lazım? E Devlet giriş ekranı!


E-Devlet sisitemine yeni bir hizmet daha eklendi.

Evli kadınların soyadı değişikliği başvuruları e-Devlet. DİLEKÇE İLE İSİM VE SOYİSİM DEĞİŞİKLİĞİNDEN KİMLER YARARLANABİLİR?


Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair kanunun geçici 8. Kişinin soyadının "Soyad�. Bilindiği üzere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes bir soyisime sahip olmak zorundadır. Ad soyad değiştirme ancak haklı sebep gösterilerek açılacak olan davada hakim kararı ile mümkündür.


Maddesinde açıklanmıştır. Adının veya soyadının nüfus kütüğüne yanlış yazıldığını iddia eden kişi veya yaşı küçük kişinin velisi (anne babası) veya vasisi (yasal temsilcisi) bu yanlışlığın düzeltilmesi için dava açmalıdır.

Değiştirme Yasası, şartları ve ücretleri. Türk Medeni Kanunu gereğince haklı sebep bulunması halinde kişiler soyadını değiştirebilir. Bu hak kişiye sıkı suretle bağlı bir hak olup hukuken koruma altındadır. Adın, müstear a lakap, öza soyadı gibi türleri bulunmakla birlikte.


Twitter hesabınıza giriş yapın. Peki bu haklı sayılan sebepler nelerdir? Nüfus Müdürlüğü’ ne başvurarak bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Ad ve soyadı düzeltilmesi nasıl yapılır?


Ad-soyad kişinin ailesinden gelen ve kendi rızasına tabii tutulmadan eklenen kişisel bilgi lerdir. Süreç içerisinde birçok nedene dayalı olarak kişiler soyisimlerini değiştirmek isteyebilirler. Keza, nüfus kayıtlarında yapılacak olan değişiklikler ancak mahkeme kararı ile mümkün olabilmektedir. Soyad değiştirme davası nın en önemli noktası, haklı nedenin varlığının hakim önünde hukuki araçlarla ispatlanmasının zorunlu olmasıdır.


Değişikliği Talep Dilekçesi, nüfusa kayıtlı adı ya da soyadı değiştirmek amacı ile nüfus müdürlüğüne başvurmak için kullanılan dilekçedir. Dava da davacının tanıkla ispatlaması gerekmektedir. Tanıklardan en az birinin akraba dışı olması, mahkemenin olumlu sonuçlanması açısından daha faydalıdır. Soyisim değiştirme için de isim değişikliği gibi dava açmak gerekir.


Bu dava isim değiştirme davasına benzer özellikler göstermektedir.

Ancak soyisim değiştirme davası için hukuk düzeni tarafından ek bir takım şartların yerine getirilmesi aranmaktadır. Bakanlığının ad ve soyadında yazım, imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmasından kaynaklanan anlam değişikliklerinin mahkeme kararı aranmaksızın değiştirilmesine imkan sağlayan uygulaması sayesinde, bugüne kadar bin 2kişi soyadını değiştirdi, bin kişi ismini düzeltti.


Son Dakika Flaş Haberler - Kimi zaman harf yanlışı, kimi zaman da imla hatası. Kimliklerindeki isim ve soyisim hatalarından müzdarip olanlar il ve ilçe nüfus müdürlüklerinin yolunu tuttu.


Toplumumuzda isim ve soyisim çok önemlidir. Bireylerin tanınması açısından olmazsa olmazlardandır.


Fakat bazen ailelerin doğarken koydukları bu isimler sonradan bireyler tarafından farklı sebeplerle değiştirilmek istenebilmektedir. Vatandaşlar soyadı değişikli dava dilekçesi için başvuru yaparken isim ve soyadı için birlikte başvurabilir.


Aynı anda tek davada konuyu çözüme kavuşturmak mümkündür. Dilekçede soyadı için harf değişikliği talep edilebilir. Hemen belirtelim ki kanundaki haklı sebep kavramı, oldukça geniş bir çerçevede değerlendirilir.


Bu anlamda konuyla ilgili hukuki destek almanız önemlidir. Size yardımcı olmamızı isterseniz iletişim bölümünden mail veya telefon üzerinden bize ulaşabilirsiniz. Soyismim her ne kadar nüfus kayıtlarında “….


Bu soyismi kullandığım süre boyunca hatırlamak istemediğim hatıralarım canlanmakta manevi olarak elem duymaktayım. Art arda çıkan yeni yasalar ve düzenlemelere bir yenisi daha ekleniyor.


Ebeveynler tarafından konulan ismin yahut babanın nüfus kütüğüne kayıt ile edinilen soyismin değiştirilmesi Medeni Kanun’ umuzun 27.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.