29 Nisan 2019 Pazartesi

Isim değiştirme dilekçesi

Hem maddi kayıp hem de zaman kaybı yaşamamak adına isim değişikliği için hazırlanacak dava dilekçesinin avukat tarafından hazırlanması gerektiğini vurgulamamız doğru olacaktır. Doğumundan sonra ilgili nüfus müdürlüğüne ismi kimlik.


Bu belgeyi kullanarak nüfus müdürlüğüne başvuruda bulunacak olan kişinin adını yazın. Bu, şu an kullanılmakta olan isimdir ve nüfusa kayıtlı olan hali ile yazılmalıdır.


Medeni Kanun’un 27.

Bu şartlar dışında ismini değiştirmek isteyenlerin mahkemeye başvurması gereklidir. Nüfus Müdürlüğü’ ne başvurarak bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bu sebeple soyadı değişikliğine dair dava dilekçesinin mutlaka isim -soyisim değiştirme avukatı tarafından hazırlanması gerekmektedir.


Soyadı değiştirme davası için dilekçe hazırlanırken dikkat edilmesi gereken birtakım unsurlar vardır. Yeni yasal düzenleme ile birlikte bu dilekçe türü de sorulmaktadır.


Bu noktada yeni düzenlemenin sunduğu imkan yalnızca basit yazım hatalarını değiştirmeye imkan sağlamaktadır. Abdullah olması gereken kişi Abdulla olarak.


Nüfus kayıtlarında yapılan yanlışlar neticesinde veya başka sebeplerden dolayı, alay konusu, telaffuzu zor, istenmeyen veya kötü anlamlı isim veya soyisimlerin yer alması bireyleri, iş, eğitim, kısacası sosyal hayatlarının bütün safhalarında olumsuz yönde etkilemektedir.

Yaş değişikliği gibi isim veya soy isim değişikliklerinde de mahkemenin vermiş olduğu bir. Eğer isim değiştirme davası için dava dilekçesi hazırlanması, duruşmaların takibi, kararın kesinleştirilmesi, basın ilan kurumunda ilanı vb. Her kişinin bir adının olması ve adının nüfus siciline yazılması yasayla.


Ancak her hukuki olayın kendine özgü olduğu hususu da unutulmamalıdır. Zira kanunun öngördüğü üzere adın değiştirilmesi davası ancak haklı bir nedene dayanılarak açılabilir. Haklı neden her somut olaya göre değişmektedir.


Uygulamada çoğu zaman dava açan kişilerin isim değiştirme davası dilekçesinde anne-babayı davalı olarak gösterdikleri görülmektedir. Bu durum tamamen yaygın bir yanlış bilgiden kaynaklanmaktadır. Ad soyad değişimi nasıl yapılır? Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.


Merhabalar, isim değiştirme konusunun düzenlendiği kanun maddesine göre kişinin isim değiştirme davası açmak için haklı bir sebebe sahip olması öngörülmüştür. Yargıtay’ın kabul ettiği sebepler “ismin kişinin günlük hayatına devam etmesini zorlaştırması” esasına dayanır.


Buna dayanarak, gerekçelendirildiği halde kişisel sebepler de geçerli sayılır. Bu noktada ilk olarak isim değiştirme davasının fazlasıyla zorlu bir süreç içermekte olduğunun ve bu doğrultuda gerçekleştirilecek hareketlerin vatandaşın gerçek noktada. Tanıkların ad soyad T. C kimlik no ve adreslerinin belirtilmesi gerekir.


Esasen dava, haklı sebebinin doğru şekilde gösterildiği isim değiştirme dava dilekçesi ile mahkemeye başvurarak açılır.

Talebin dayandığı haklı sebep belgelerle kanıtlanabilecekse belgeler, tanıklarla kanıtlanabilecekse tanıklar mahkemeye getirilir. Bu işleme karar vermeden önce bilmeniz gereken ilk şey hangi mahkemeye başvuru yapmanız gerektiğidir. Böylelikle dilekçe kanuni geçerlilik kazanacaktır. Mahkeme harcını yatıran kişi, belirlenen duruşma saatinde orda olmak zorundadır.


Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilir. Davaya gitmeyen davacı ay içinde mahkeme harcı yatırmadan tekrar dava açabilir.


Bu noktada isim değiştirme davası dilekçesi içerisinde hangi nedenle isim değiştirilmek istendiği açıkça ifade edilmelidir. Ayrıca dilekçe içerisinde tane tanık ismi de belirtilmelidir.


Kişilerin aileleri tarafından konulan isimlerle etrafça tanınmıyor olmaları, sosyal hayatlarında başka isimle biliniyor ve anılıyor olmaları gibi durumlarda isim ekletme davasının açılması gerekmektedir. Davacının ikametinin bulunduğu yer asliye hukuk mahkemesi yetkilidir.


BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER - Başvuru evrak listesini tablo halinde indirmek için tıklayınız. Değişikliği Yapı Ruhsatı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.