7 Ağustos 2019 Çarşamba

Hususi pasaport ücreti

Yeşil renkli olduğu için yeşil pasaport olarak da adlandırılır. Birçok ülkeye belirli gün sayısı ile sınırlı olmak üzere vizesiz giriş sağlar. Hususi pasaportun birçok ayrıcalığı bulunur.


Kimler husisi pasport alabilir? Kamu kurumu çalışanlarına ve devlet memurlarına verilen bir hak olan yeşil pasaport ücretleri ile ilgili en güncel bilgileri derledik.

Devlet memurları ya da eski bürokratlara verilen vize türüdür. Yeşil pasaport sahibi olanlar ise güne kadar vize almadan schengen bölgesinde kalabilir.


Amerika, Kanada,Avustralya gibi ülkeler de yeşil pasaportlulardan vize istenmektedir. Harçların belirlenmesinde pasaportların geçerlilik süreleri dikkate alınıyor.


Not: Ücreti yıllık bazda hesapladığımızda yıllık pasaport almak mantıklı bir tercih olacaktır. Pasaport ne kadar diye merak edenleri fazla.


Süreye bağlı defter harcı yeşil pasaport sahiplerinden alınmaz.

Hak sahibi kişi emekli veya istifa etmiş ise müracaat anında bizzat bulunması gerekmektedir. Bordo pasaport her Türk Vatandaşının alabildiği pasaport türüdür. Alt başlıklarda bahsedeceğimiz diğer pasaport türlerini (hizmet pasaportu, hususi pasaport, diplomatik pasaport ) alamayan kişiler bu pasaportu almak zorundadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yanında KKTC vatandaşlarının da alabileceği pasaport.


Gri ve yeşil pasaportluların pasaport ücreti ne kadar? Hizmet (gri) ve hususi (yeşil) pasaport başvurusunda bulunacak kişiler yalnızca pasaport defter bedeli ödeyerek başvurularını gerçekleştiriyor. Emekli veya çekilme nedeniyle hususi damgalı pasaport başvurusunda bulunan hak sahiplerinden talep formu yerine bir defaya mahsus mensubu bulunduğu kurum tarafından düzenlenmiş unvanı ve kadro derecesini gösterir resmi belge.


Daha sonra yeni çıkan düzenlemeyle birlikte 02. Bu değişikliğin sebebi olarak ise çipli yeni kimliklere olan uyumlaşma süreci gösterilmektedir.


Diplomatik pasaport (siyah pasaport ), umuma mahsus pasaport (bordo pasaport ), hususi pasaport (yeşil pasaport ) veya hizmet pasaportunun (gri pasaport ) kaybı, çalınması ya da zarar görmesi gibi durumlarla dış temsilciliklere başvuru yaparak bu pasaport türünü -eğer başvurunuz uygun görülürse- alabilirsiniz. Bazı ülkelere yeşil pasaportun ayrıcalığını tanımasa da yeşil pasaport sahipleri 1kadar ülkeye vizesi seyahat edebiliyor.


Hesaplama yapmak istediğiniz pasaport süresini ve varsa öğrencilik durumunuzu aşağıdan seçerek hesapla butonuna basınız. Ayrıca pasaport tipleri neler, randevu nasıl alınır (görsel), başvuru nereye yapılır, geçici pasaport nedir, pasaport başvurusu için. Gemici pasaportu amacı ile başvuru yapanlar genellikle sürekli olarak evrakla uğraşmak istemediklerinden dolayı, bu süreyi en uzun olan yıl olarak belirlemek isterler.


Minimum pasaport geçerlilik süresi ay, maksimum geçerlilik süresi de yıldır. Yeşil ( hususi ) pasaport alacak olan kişiler yeşil pasaport harcı bedelinden muaf tutulduğu için sadece yeşil pasaport defter bedelini ödemelidir.

Tabi yeşil pasaport ücreti defter bedeli ile yeterli olmuyor. TL, yıl süre ile alınan pasaportlar 248. TL, yıl süre ile alınan pasaportlar için 405. TL, yıl süre ile alınan pasaportlar 575.


Bunun dışında bahse konu pasaportlara sahip çalışanlar, emekli ve kurumundan ayrılmışların işlemleri, makamlarına. Emeklilik veya Çekilme Sebepleri ile görevinden ayrılanlar için emekli olduğu tarihteki kadro derecesini gösterir belge - Hak sahibinin muvafakat ve vekalet. Bu tür pasaportlar için sadece defter bedeli ödenir.


Belli bir süre çalışma şartı ile birlikte verilen bu pasaporta sahip olmak için gereken şartları taşıyan memur sayısı %4’ü geçmemektedir. Vizesiz olarak ülkelere belirli bir süre boyunca giriş yapmanıza olanak tanıyan pasaportun avantajları saymakla bitmez. Anne-Baba bu işlemi noterden yapabileceği gibi müracaat sırasında hazır bulunması halinde birimimizce muvafakat hazırlanmaktadır.


Kadro derecelerinin yüksek olması için başvuru yapacak kişinin yıl.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.