25 Eylül 2019 Çarşamba

Ingiltere de asgari ücret

Eğer İngiltere ’ de çalışma izniniz varsa ve bir işte çalışıyorsanız, bu durumda İngiltere ’ de yaşamakta çok fazla zorlanmazsınız, tabi tek başınaysanız. Ancak iki çocuklu bir aile olduğunu düşünürsek, asgari ücretle geçinebilmek. Bu da yaklaşık olarak bin TL yapmaktadır.


Bu hesaplamada, asgari ücretle çalışan İngiliz işçinin, yaşın üzerinde ve haftalık saat çalıştığı varsayılmıştır. Bir çalışanın asgari ücretle çalışabilmesi için bulundurması gereken temel şart ise kesin suretle "yaşını doldurmak"tır.

Avrupa’da yer alan diğer ülkelerden daha farklı bir politika izlemektedir. Bu kapsamda İngiltere ’ de hem asgari ücret hem de saat başı çalışma. Asgari Ücret Nedir. Bu rakam günümüz kuru ile 8. Euro’ya tekabül ediyor.


Kişinin yaşına ve çırak olup olmadığına bağlı olarak farklı asgari ücret (NMW) seviyeleri vardır. Ulusal Yaşayan Ücreti (NLW) alırsınız.


Ancak yaş ve üstü için saat başı asgari ücret uzun zamandır pound seviyesinde.

Sterlin olarak belirlenmektedir. Birçok ülkede olduğu gibi asgari ücreti İngiltere Hükümeti belirlemektedir. National Minimum Wage (NMW) adı veriliyor. Bu ücret her yıl bağımsız bir kuruluş olan Düşük Ücret Komisyonu (LPC) tarafından incelenir ve yükseltilmesine yada düşürülmesine karar vermede öncelikli kurumdur.


Aldıkları kararlar mecliste onaylamaya sunulur ve genellikle de onaylanır. Genellikle bu gruptakiler asgari ücretin üzerinde maaşlar alabilmektedir.


Brexit’in üçüncü kez ertelenmesinin ardından Aralık’ta seçime gidiyor. Türkiye’de asgari ücret 2. TL, buna asgari geçim indirimi de dahil.


Yani gün çalışma üzerinden, haftalık birer günler izinleriniz olduğunu düşünürsek, bu tatil günleri dışında kalan tüm çalışma için ay sonunda elinize geçecek tutar 2. Bir komisyon tarafından asgari ücretin ne kadar olacağı konusu ele alınır. Dolayısıyla en güncel rakamı öğrenmek için sürekli takip etmelisiniz. Nisan veya Ekim ayında yenilenmektedir.


Yaş üzeri bir çalışanın asgari ücretini baz aldığımızda TL bazında şuan ki sterlin tl kuru ile hesap ettiğimiz zaman saatlik çalışma ücreti lira civarıdır. Kuyrukta beklerken bile birbirlerine çok saygılıdırlar.


Eğlence hayatında, publarda genellikle peşin ödeme yapılır.

NGİLTERE’DE ASGARİ ÜCRET VE BAZI FİYATLAR. Avrupa’da asgari ücret uygulamalarına baktığımızda, Almanya’da asgari ücret 1. Batı Avrupa ülkelerinin asgari ücret ortalamaları 1. Bu farklılıklar asgari ücret uygulamasının sistemiyle ilgilidir. Ayrıca İngiltere asgari ücret uygulaması çoğu ülkede olmayan bir sistem izlemektedir.


Avukat, mühendis, doktor, mimar, hemşirelik gibi diploma gerektiren alanlarda çalışan kişiler, en yüksek geliri elde eden sınıf olarak belirlenmiştir. Göçmen ve yabancı uyruklu işçiler için sağlamış olduğu avantajlar ile birçok kişinin hayali haline gelmiş olan yaşam alanlarından birisidir. Sendikalar ve düşünce kuruluşları bu rakamın, özellikle Londra gibi büüyük kentlerde asgari geçim standartlarını sağlayamayacağını savunuyor.


Sosyal devlet kavramının ortaya çıktığı ülkelerden bir tanesi olan İngiltere’de, asgari ücret uygulamasının düzenlenmesi, kanunlar sayesinde gerçekleştirilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.