Hemen belirtelim ki kanundaki haklı sebep kavramı, oldukça geniş bir çerçevede değerlendirilir. Toplumsal yapıda gerçekleşen değişimler, kişilerin isimlerinden rahatsızlık duymalarına neden olabilir.
Ad değişikliği dava yoluyla yapılabilir. Bu noktada ismini değiştirmek isteyen kişi haklı bir gerekçe ile dava açmalıdır.
Kanun’da hangi durumların haklı isim değiştirme nedeni olarak kabul edildiği açıkça ifade edilmemiştir. Dolayısıyla ikametin bulunduğu yerde dava açılabileceği gibi, nüfusa kayıtlı olunan yerde de dava açılabilir.
Ancak her dava kendine özgü hususiyetleri taşır bu nedenle ad değiştirme davası açacak olursanız sizin davanızın özelliklerine göre dilekçe hazırlanması ve diğer hususların buna göre değerlendirilmesi gerekmektedir. Soyadın değişmesi durumunda çocuklarınızın da soyadı değişir.
Herhangi bir yargı mercii olmadığımı belirteyim, saygılarımla. Yeni kanun ile şahısların daha önce olduğu gibi yalnız bir kez isim değişikliği başvurusunda bulunabilmesi şartı kaldırılmıştır.
Kişiler gerekli gördükleri takdirde tekrardan isimlerini değiştirmek için başvuru yapma hakkına sahiptir. Dava dilekçesinin hazırlanması, isim değiştirme nedeninin doğru seçilmesi ve mahkemede etkili bir savunma yapılması, isim değiştirme davası için tanık bildirilmesi, tanıkların hazırlanması… gibi süreçler dışında isim değiştirme davası sonrası, ilan süreci gibi işlemler isim değişikliği yapmak isteyen kişiler için karmaşık olabilmekle birlikte bu süreçte yapılacak hatalar davanın reddine sebep olabileceği gibi isim değişikliği süresini de direk.
Aşağıda bu dilekçenin bir örneğini sizinle paylaşmaktayız. Ayrıca isim – ad soyad değişikliği davası mahkemenin açıldığı yerdeki iş yüküne göre değişiklik göstermekle beraber en fazla ila ay arasında sürmektedir.
Soy isim değişikliği davalarında bazı durumlar ortaya çıkmaktadır. Soyadı değişen kişi evliyse eşi ve çocuklarının soyadı değişir. Boşanma davası olanlar soyadı değişme davası açamaz. Gerekli değişiklerin yapılabilmesi adına mahkeme, nüfus müdürlüğüne de bildirimde bulunacaktır.
Anne-baba isim değişikliği davası açarak ve davada haklı bir sebebin varlığını ispatlayarak bebeğin ve çocuğun ismini değiştirebilir. Siz yine de isim değişikliği davası açacaksanız avukatınıza danışmayı ihmal etmeyin. Türk medeni kanunu, her Türk vatandaşına isim değiştirme hakkı tanımaktadır.
Türk Medeni Kanunu’nda yer alan ancak hakim takdiri ile mümkün olan bir süreçtir. Belirlenen şartlar çerçevesinde, isim değişikliği isteminde bulunabilirsiniz.
Başvuruda bulunan her vatandaşın geçerli bir nedeni olması gerekmektedir. Kişiler bizzat kendileri de isim değiştirme davası açabilir ve yürütebilirler. Ancak dava dilekçesinin hazırlanması, dava açılması süreci, kararın kesinleştirilmesi gibi hukuki süreçler biraz karmaşık gelebileceğinden hak kaybına uğranılmaması için bir avukatla çalışılması tavsiye olunur.
Asliye Hukuk Mahkemesinde açılır. Değiştirme Davasında tanık bulundurmanız tavsiye edilir. Değişikliği(Tashihi) Davası Hangi Mahkemede-Nasıl Açılır ? Nüfus müdürlüğünden isim soyisim değiştirme dilekçe örneği ve ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
Soyisim değişikliği için izlenmesi gereken belli bir prosedür vardır.
Bu yazımızda basit bir şekilde isim değiştirme davası nasıl açılır, isim değiştirme davası dilekçe örneği, isim değiştirme davası dilekçe örneği indir, hukuk isim değiştirme davası dilekçe örneği, isim değişikliği davası dilekçe örneği, isim değiştirme davası avukat ücreti, isim ekleme davası masrafları, isim değiştirme davası ne. Her dava süresi mahkemenin iş yoğunluğuna, dosyanın durumuna, tanıkların duruşmada hazır bulunup bulunmamasına göre değişmektedir.
Davanın açılması halinde mahkemenin iş yoğunluğuna göre hangi güne duruşma vereceği, sonrasında gerekçeli kararın yazımı ve kararın kesinleşmesine dair sürecin tamamı değişkenlik gösterebilmektedir. Ancak isim değişikliği talebinde bulunan kişi, bu talebinin haklı bir sebebe dayandığını hukuken ispat etmelidir. Diğer bir ifadeyle isim değişikliği için geçerli sebeplerin hukuki araçlarla kanıtlanması gerekmektedir.
Bu durum isim değişikliği davası dilekçesi örneği üzerinde de aynıdır. Bu sebeple her kapıyı açacak herkese uyacak mahiyette bir isim değişikliği davası dilekçesi örneği bulunmamaktadır.
Bu dilekçe her vaka için özel olarak dikkatle hazırlanmalıdır. Sevgili okurlar avukat tutmak birçok davada olmadığı gibi isim değişikliği davası içinde herhangi bir zorunluluk yoktur. Avukat tutmak işlerinizi daha hızlı ve hak kaybına uğramadan çözümlemeniz için önemlidir. Toplumumuzda, ailelerinin koyduğu isimleri kabullenemediklerinden veya çevresindekiler tarafından isimleri alay konusu edildiğinden rahatsızlık yaşayan kişiler vardır.
Bu sebeplerle isimleri alay konusu olan veya burada bahsedilmeyen başka sebeplerle isimlerinden rahatsızlık duyan kişiler isimlerini değiştirmek istemektedir. Ad soyad değişimi nasıl yapılır? Vekaletname çıkarılacak notere açılacak davanın isim değiştirme davası olduğunun beyan edilmesi yeterli olacaktır.
Bu kapsamda avukat arayışınız var ise isim-soyisim değiştirme davası avukatı ile yapacağınız görüşmelerde ne sıklıkla bu tip davalara baktığını sormanızda ve detaylı bilgi talep etmenizde fayda olacaktır. Dava açmadan ve mahkemeye gitmeden dilekçe ile isim ve soyisim değişikliğini nasıl yaparım? Son başvuru tarihi ne zaman? DAVA AÇMADAN DİLEKÇE İLE İSMİMİ VE SOYADIMI DEĞİŞTİREBİLİR MİYİM?
Sadece dilekçe vererek değiştirebilirsiniz. Ancak aşağıda belirttiğimiz şartları taşımanız gereklidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.