31 Aralık 2019 Salı

Münhasır yetki sözleşmesi

Taraflar arasında aksi kararlaştırılmadıkça yapılan yetki sözleşmesi münhasır yetki sözleşmesi niteliğindedir. Taraflar, yetkili kıldıkları mahkemenin yanında, kanunen. Bu da davanın yalnızca kararlaştırılan mahkeme veya mahkemelerde açılabileceği anlamına gelir. Ancak tarafların aralarında aksini kararlaştırmaları durumunda yetki sözleşmesi ile yetkilendirilen mahkemenin yanı sıra HMK’deki genel yetki kurallarına.


HMK’ nın yürürlüğe girmesi ile HUMK m. Bu durumda HUMK’ un yürürlükten kalkması ve 01. Yetki sözleşmesi yetki şartı olarak yapılabileceği gibi ayrı bir sözleşme şeklinde de yapılabilir. Birden fazla mahkeme yetkili kılınabilir.


Münhasır Yetki Sözleşmesi Bu sözleşmede, taraflar davanın yalnızca Yetki Sözleşmesinde belirlenen mahkemede (veya mahkemelerde) açılabileceğini öngörmüşlerdir. Bu nedenle ilk itiraz olarak ileri sürülmezse, daha sonra dikkate alınmayacaktır. Münhasır ve münhasır olmayan yetki sözleşmeleri olmak üzere ikiye ayrılır.


Kural olarak yetki sözleşmesi, genel yetkili mahkemenin yetkisini ortadan kaldırır ( münhasır ). Bu istenmiyorsa, sözleşmede. Yunanistan bir yandan sözleşme hükümlerinin Ege denizindeki adalardan kaynaklanan. Although there are many special reg.


Münhasır yetki sözleşmesi

Kıyı devleti, münhasır ekonomik bölgede canlı doğal kaynaklar. Kocaeli Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof.


Kaya Ülger, Meis Adası’nın BM Deniz Hukuku Sözleşmesi ’ne göre statüsüne ilişkin bir makale kaleme aldı. Netice olarak hakkaniyete uygun bir mutabakat sağlanması iki şekilde mümkün olabilir: Ya Meis Adası’nın deniz yetki alanı.


Münhasır yetki sözleşmesi

Deniz yetki alanının bir devlete verdiği yegâne hak, toprak altı kaynaklardan yararlanma ve orada balık tutma hakkıdır. Oysa AKP iktidarı ve Cihat Yaycı gibi emperyalizm heveslileri doğalgaz kaynaklarından yararlanma imkânı veren “ münhasır ekonomik bölgeyi” sanki bir vatan mücadelesiymiş gibi sunarak halkı aldatmaktadır.


Taraflar ayrıca, yapmış oldukları yetki sözleşmesi ile, yetkili kıldıkları bir veya birden fazla mahkemenin yetkisinin, münhasır yetki olup olmadığını da kararlaştırabileceklerdir. Buna göre, tacirlerin ve kamu tüzel kişilerinin, hukukumuzda tartışmalı olan, münhasır yetki sözleşmesini de yapabilecekleri kabul edilmiştir.


Münhasır yetki, özellikle yabancı mahkeme kararlarının tanınması ve tenfizi ile yetki sözleşmelerine ilişkin sonuçlar doğurmaktadır. Türk mahkemelerinin münhasır yetkisine giren bir konuda verilmiş olması, tenfiz engeli olarak düzenlenmiştir.


Türkiye, Ege denizindeki adaların karasuları hakkını kabul etmekle birlikte adaların kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge (MEB) bağlamında deniz yetki alanı doğurmadığını, bu konudaki hükümlerin spesifik durumlarda uygulanacağını öne sürüyor. Bu hükmün neticesi olarak, yetki sözleşmesi ile yetkili kılınan mahkeme münhasır yetki kazanmaktadır.


Mahkemece, iddia, savunma ve tüm dosya kapsamına göre, dava konusu taşımaya ilişkin konişmentonun arka yüzünde bulunan genel hükümler başlığı altında bulunan 5. Yabancılık unsuru taşıyan uyuşmazlıklarda münhasır yetki ve kamu düzenine ilişkin olmayan hallerde yetki sözleşmesi geçerlidir. Devletin tüm ülkesinin adalardan oluşması durumunda adaların deniz yetki alanlarına sahip olacağı, bir kıta.


Türkiye, denizlerdeki egemen yetki alanlarını açıkladı ama bu yeterli değil. Sayılı Milletlerarası Özel Hukuk Açısından Yetki Sözleşmeleri Yapılması Şartları ve Esasları. Bakanlar Kurulu kararının Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Bölümü’ne götürülmesi ve. Avukat Hacı Osman ÖZÜLKÜ – Hukuk Bürosu Gevhernesibe Mahallesi.


Kısım – maddelerinde düzenlenmiştir. Münhasır Ekonomik Bölge, karasularının ölçülmeye başlandığı esas hatlardan itibaren 2deniz milinin ötesine uzanmayacaktır.


Münhasır yetki sözleşmesi

Yetkili mahkeme - yetki itirazinin reddi - İŞYERİ kararı okumak için tıklayın. Bu hükme göre, yetki sözleşmesi (veya yetki şartı) yapan taraflar, aksine bir düzenleme yapmamışlarsa, dava sadece yetki sözleşmesinde kararlaştırılmış olan mahkemede açılabilir.


Diğer bir deyişle, aksi belirtilmediği sürece, HMK, yetki sözleşmesinde gösterilen mahkemenin münhasır yetkili mahkeme olacağını kabul etmiştir. Bu şekilde yapılmış olan, yetki.


Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Sorunu Bir devletin ülkesinin bir parçasını oluşturan deniz alanları iç sular, karasuları ve boğazlardır. Münhasır Yetki İlkesi Devletlerin münhasır yetki ilkesi gereği kendi ülkelerinde bulunan kişi ve şeyler üzerinde tek başına kural koyma ve bunları uygulama yetkisi vardır.


Fakat uluslararası adalet divanı devletin bu yetkilerinin kural olarak sadece kendi ülkesinde kullanabilecegini yani bir başka kural olmadıkça devletin yetkisini ülke dışında kullanamayacağını. Türkçe online sözlük Tureng.


Kelime ve terimleri çevir ve farklı aksanlarda sesli dinleme.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.