28 Şubat 2020 Cuma

Pasaport çıkarmak icin gerekli evraklar

Genel olarak herkesin alabileceği pasaport türü budur. Pasaport başvurusu nasıl yapılır?


Yurtdışına seyahat etmek için gerekli olan pasaport, yabancı ülkelere giriş ve çıkışlarda kullanılan, kimlik yerine geçen resmi bir belge olarak tanımlanıyor. Türk vatandaşları farklı pasaport çeşidini, mesleki durumları ve statülerine göre kullanabiliyor. Uygulanan bu zamla pasaport harçları da değişti.


Hazırlamanız gereken evrakları aşağıda anlattık.

Dosyanızın eksik olmadığından emin olun. Randevunuzu aldıktan ve pasaport çıkarmak için gerekli belgeleri topladıktan sonra İlçe Nüfus Müdürlüğüne gidip şahsi başvurunuzu gerçekleştiriyorsunuz. Yapılacak işlemlerin ardından pasaportunuz, belirttiğiniz adrese PTT aracılığıyla iletiliyor.


Gerekli evraklar nelerdir, başvuru süreci nasıldır? TARİHİNDEN İTİBAREN PASAPORTLARDA UZATMA İŞLEMİ YAPILAMAMAKTADIR. SÜRESİ BİTEN PASAPORTLARIN HERHALÜKARDA YENİLENMESİ GEREKMEKTEDİR.


Bordo pasaport olarak geçen ve herkesin alabildiği pasaport türü umuma mahsus pasaportlardır. Muhafazalı pasaport için gerekli evraklar.

Adet Biyometrik Fotoğraf – Son ayda çekilmiş ve başvuru sahibinin güncel halini gösteren (yaş çocuklar için de, dahil olmak üzere) – 50mm X 60mm ebatlarında – Arka Fonu Beyaz – Biyomet. Eğer nüfus cüzdanı üzerinde herhangi bir eksiklik ya da yanlış bilgi varsa mutlaka öncelikle kimliğinizi değiştirmeniz gerekiyor.


Yurt dışı seyahatlerinizde gerekli olan pasaportu çıkartmak için nüfus müdürlüğünün elektronik randevu adresinden ya da 1numaralı çağrı merkezini kullanarak pasaport işlemleri randevusu alabilirsiniz. Daha önce de belirttiğimiz gibi öncelikle adet biyometrik fotoğrafınızı ve nüfus cüzdanınızı yanınızda götürmeniz gerekiyor.


Eğer böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız mutlaka nüfus müdürlüklerine giderek önce kimlik yenileme işlemlerini yaptırmanız gerekiyor. Kimlik Kartı, Aile Cüzdanı, Doğum, Ölüm, Vatandaşlık gibi işlemlerinize ilişkin bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.


Yurt dışı seyahati yapmayı planlayan çocuklu ailelerin en büyük soru işaretlerinden biri de bebek ve çocuklarına pasaport çıkarmak için nasıl bir hazırlık yapmak gerektiği. Yurt dışı seyahatlerde kimlik belgesi yerine geçen pasaport, ülkeler arası gümrük geçilerinde pasaport polisine ibraz edilmesi gereken bir evrak.


Eğer pasaport başvurusu reşit olmayan yada engelli bir birey için yapılıyorsa muvafakatname gerekir. Esasında yeşil pasaport çıkarmanın bordo pasaport almaktan tek farklı yanı harç ücreti ödememek ve İçişleri Bakanlığı’na hitaben yazılmış yeşil pasaport çıkarma yazısıdır. Söz konusu talep yazısı ile birlikte yeşil pasaport çıkarmak için gerekli evrakları hazırlayarak il nüfus müdürlüğünden randevu almanız gerekmektedir.


Bu belgelerin eksik olması. Bu ücret, alınan randevuya gelmeden önce, ilgili bankalara ödenmesi gerekmektedir. Bu yazımızda sizlere kayıp olarak yeni kimlik çıkarmak için neler gerekli ondan bahsedeceğim. Eğer henüz yeni çipli kimlik kartına başvurmadınız ve nüfus cüzdanınızı kaybettiyseniz yapacağınız ilk iş fotoğrafçıya giderek biyometrik fotoğraf çektirmek olacak.


Geçerlilik süresi ise en fazla yıldır. Yeşil pasaport harç ücretinden muaftır, sadece defter bedeli ödenir.

Bu süre sonunda yenilene bilir. Hususi damgalı pasaport sayfadan oluşmaktadır. Kısaca açıklaması bu şekilde.


Toplamda çeşit pasaport bulunduğunu ve her pasaport sürecinin temel olarak aynı rotada olduğunu söylemekle başlayalım. Resmi pasaport sahipleri bu tarihten sonraki yurtdışı seyahatlerinde, sadece pasaportları ile seyahat edebilir. Bu durumla beraber yurtdışına çıkarken gerekli belgeler bahsettiğim normal düzenine dönmüştür. Yurt dışına çıkmak isteyen pek çok kişi, pasaport başvurusunun nasıl yapılacağını merak ediyor.


Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile kesinlik kazanmıştır. HGS çıkarmak için gereken evraklar şahsa ait araçlarda, kurumsal araçlarda ve kiralanan araçlarda farklıdır.


Ayrıca etiket ya da kart için başvurunuzu yapacağınız yere göre değişiklik gösterebilir. HGS kart başvurusu PTT şubelerinden ya da çeşitli banka şubelerinden (Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Vakıfbank, Akbank ve Halkbank gibi) yapılabilmektedir.


Umuma mahsus (Bordo) pasaport, Hususi (Yeşil) pasaport, Hizmet damgalı (Gri) pasaport ve Diplomatik (Siyah) pasaport olarak çeşit pasaport vardır. Bunların her biri için farklı evraklar istenebildiği gibi, genel olarak her pasaport türünde istenen evraklar da bulunmakta.


Prosedürü oldukça çok olan pasaport alma işlemi için gerekli evrakların önceden hazırlanması, pasaport almaya adım adım yaklaşıldığının göstergesidir. Nüfus cüzdanının aslı, tane biyometrik fotoğraf, mevcut olan daha önceki pasaportlar ve pasaport harcı dekontları.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.