20 Şubat 2020 Perşembe

Soy isim değişikliği

Dava açmadan ve mahkemeye gitmeden dilekçe ile isim ve soyisim değişikliğini nasıl yaparım? Son başvuru tarihi ne zaman? DAVA AÇMADAN DİLEKÇE İLE İSMİMİ VE SOYADIMI DEĞİŞTİREBİLİR MİYİM?


Sadece dilekçe vererek değiştirebilirsiniz. Ancak aşağıda belirttiğimiz şartları taşımanız gereklidir. Fakat özellikle, soyadı değişikliği başvurularının kabul edilebilmesi için birkaç neden gerekiyor.


Yeni düzenlemeler ile kolaylaşan isim, soy isim değişikliği davalarının nasıl açılacağı açıklandı. Aynı aileye mensup kişilerin karışmaması içinde ad kullanılmaktadır. Bir takım sebeplerden dolayı kişiler soyadlarını değiştirmek isterler.


Akabinde İl İdare Kurulu başvuruları değerlendirir ve değişiklik gerektiren isim ve soy isimleri değiştirir. Akabinde tekrar mahkeme süreci kapsamında ad ve soyadı değişikliği yapılması düşünülüyor. Nelerin haklı sebep sayılacağı çeşitlilik göstermekle beraber uygulamada en çok soyadının dalga konusu olması nedeniyle soyisim değiştirme davası açıldığı görülmektedir.


Davacı Şahıs: İsim, soy isim ve adres Davalı: Nüfus Müdürlüğü Dava Konusu: İsim değişikliği talebi Detaylar. Haklı gerekçe belirtilmeli ve konu ile ilgili varsa ilgili kararlar emsal olarak gösterilmelidir. Değişikliği Talep Dilekçesi bir kişinin nüfusa kayıtlı adını ya da soyadını mahkemeye başvurmadan değiştirmek istediği durumlarda kullanılır. Bu gibi durumlarda soy isim değişikliği yapılabilir.


Diğer durumlarda keyfi bir şekilde soyisim değişikliği yapmak mümkün değildir. Yayımlanan torba yasa ile isim ve soy isim değişikliği için vatandaşların mahkemeye başvuru yapmasına gerek kalmadığına yer verildi. Tam ehliyetli ve sınırlı ehliyetli kişiler soyadını değiştirme davasını açabilir. Ayrıca bu kişilerin soyadı değişikliği davasını avukat aracılığı ile açması mümkündür.


Soy isim değişikliği

Sınırlı ehliyetsizler ise yasal temsilcileri olan veli veya vasilerinin onayı ile soyadı değişikliği davası açabilmektedir. Yaş değişikliği gibi isim veya soy isim değişikliklerinde de mahkemenin vermiş olduğu bir kararın olması gerekmektedir. Keza, nüfus kayıtlarında yapılacak olan değişiklikler ancak mahkeme kararı ile mümkün olabilmektedir.


Soy isim değişikliği

Beğenmediğiniz, İsim ve Soy isim değişikliği baş vuru dilekçeniz çok önemlidir. Dilekçenizde isminizden ne hakkında rahatsız olduğunuz net ve anlaşılır bir şekilde beyan etmeniz etkili olacaktır. Bunun yanı sıra evlenmiş veya boşanmış varlıklı bayanların soyisim değişikliği halinde dava açarak soyisim değişikliğini gerçekleştirmesi ve harç bedelini ödemesi gerekiyor.


Bireylerin karar aşamasında dikkatli ve iyice düşünerek karar vermesi oldukça önemlidir. Vatandaşlar, yazım, imla hatası olan veya düzeltme işareti kullanılmaması nedeniyle anlam değişikliğine uğrayan isim ile soyisimlerini değiştirmek için mahkemeye başvuru yapmak zorunda kalmayacak.


Soyisim Değişikliği Davası Hangi Sebeplerle Açılabilir Kişinin sosyal hayatını kötü etkileyecek şekilde, telaffuzu zor, küçük düşürücü, alay konusu olabilecek, kulağa hoş gelmeyen veya buna benzer haklı sebeplerden birinin olduğuna mahkemenin kanaat getirmesi sonucunda soyisim değişikliğine karar verilir. Cumhuriyet savcısının da katıldığı bu davada nüfus müdürlüğü davalı olarak davaya katılmaktadır.


Geçen yıl yürülüğe giren, mahkeme kararı aranmaksızın isim ve soyisim değişikliği uygulamasında talep yoğun oldu. Yazım, imla hatası veya düzeltme işareti kullanımından kaynaklanan anlam değişiklikleri nedeni ile bin isim tek tek düzeltildi. Avukatın dava dilekçesi düzenlenmesi sonrasında davacının ikametgahının bulunduğu yerdeki asliye hukuk mahkemesinde dava açacaktır.


Soy isim değişikliği

Soyad Değişikliği Davası Süreci. Adını veya soyadını değiştirmek isteyen vatandaşlar, isim ve soy isminin değişikliğinin nasıl, nereden yapılacağını merak ediyor.


Peki, isim değiştirmek için ne yapmak gerek, isim değişikliği için hangi mahkemeye başvurulur. Maddesinde belirtilen hükümlere aykırı olması İsim ve soy isimde yazım ve imla hatası olması İsmin yada soy ismin komik ve abes bir isim olması Düzeltme işareti kullanılmamasından dolayı anlam değişikliği olan ad ve soyadları, Yukarıda kısaca belirttiğimiz (alt başlıklarda ayrıntılı anlatılacaktır) şartları taşıyanlar dava yoluna gitmeden dilekçe ile Nüfus.


Merhaba, soy isim değişikliği için dava açmanız gerekmektedir. Dava masrafları ve dava sürecinde gerekli evrak bilgileri için bizimle iletişime geçebilirsiniz.


Kişinin kendi adı ve soyadı ile duygusal bir bağ kuramamış olması, kendisinde olumsuz çağrışımlar yapması, sosyal yaşamında başka bir isimle tanınması veya isminin yanına başka bir isim ekletmek istemesi gibi durumlarda mahkeme kararı olmadan isim veya soy isim değişikliği mümkün olmayacaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üzerinden sigortalı çalışanlar soyadı değişikliği durumlarında kurumuna bunu bildirmelidir.


Tapuda soyadı değişikliği nasıl yapılır? Sayılı "Sicil Üzerinde Yapılmış Olan Hataların Tashihi" Konulu Genelge gereğince soyadı tapuya yanlışlıkla farklı olarak yazıldıysa dava açılmadan, söz konusu yanlışlık düzeltilebiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.