23 Mart 2020 Pazartesi

Soyisim değişikliği nasıl yapılır

Diğer durumlarda keyfi bir şekilde soyisim değişikliği yapmak mümkün değildir. Bu yazımızda kısaca isim ve soy isim değişikliği nasıl yapılır? Kaç kez dava açabilirim ve hangi mahkemeye başvurmam gerekir? Dava masrafları ne kadar?


SMİMİ VE SOYADIMI DEĞİŞTİREBİLİR MİYİM? Ad soyad değişikliği taleplerinde haklı sebep gösterilmesi gerekmektedir.

Kulağa hoş gelmeyen, telaffuzu zor, küçük düşürücü, alay konusu olabilecek bir anlam ifade etmesi, davacının nüfusa kayıtlı ad ve soyadı ile etrafta tanınıp bilinmememesi haklı sebepler arasında gösterilebilir. Birçok internet sitesinde elektronik ortamda bu düzeltmeyi yapılır şeklinde yazılar vardır. Ancak bütün bunlar güncelliğini yitirmiştir.


Geçmiş yıllarda elektronik ortamda başvurarak da SGK soyadı değişikliği yapılabiliyordu. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üzerinden sigortalı çalışanlar soyadı değişikliği durumlarında kurumuna bunu bildirmelidir.


Bu gibi durumlarda soy isim değişikliği yapılabilir. Ad ve Soyad değişikliği nasıl yapılır ? Soyisim Değiştirme Nasıl Yapılır ? Hangi Kuruma, Hangi Tarihe Kadar Nasıl Bir Başvuru Yapılmalıdır?

Ad-Soyad değişikliği ile ilgili detaylar haberimizdedir. Peki isim ve soyisim değişikli nasıl yapılmaktadır? Değişikliğinin nasıl yapılacağına dair bilgileri bu yazımızdan bulabileceğiniz gibi hangi kurumlara müracaat etmeniz gerektiği hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.


Aynı aileye mensup kişilerin karışmaması içinde ad kullanılmaktadır. Bir takım sebeplerden dolayı kişiler soyadlarını değiştirmek isterler. Adını ve soyadını değiştirmek isteyenler, isim eklemek veya var olan iki isimden birini silmek isteyenler, isim değişikliği dava dilekçesi ile asliye hukuk mahkemesine başvurmalıdır.


Bunun yanı sıra evlenmiş veya boşanmış varlıklı bayanların soyisim değişikliği halinde dava açarak soyisim değişikliğini gerçekleştirmesi ve harç bedelini ödemesi gerekiyor. Herkesin soyadı değişikliğinin yapabilmesi mümkün değil ancak kişinin evlenmiş, boşanmış ya da eşnin vefat etmiş olması gerekmektedir. Kısaca soyadı değişikliği kadınları kapsamaktadır.


E-devlet üzerinden yapılabilen. Yayımlanan torba yasa ile isim ve soy isim değişikliği için vatandaşların mahkemeye başvuru yapmasına gerek kalmadığına yer verildi.


Vatandaşlar, yazım, imla hatası olan veya düzeltme işareti kullanılmaması nedeniyle anlam değişikliğine uğrayan isim ile soyisimlerini değiştirmek için mahkemeye başvuru yapmak zorunda kalmayacak. Tapuda soyisim değişikliği nasıl yapılır ? Tapu sicilinde yapılan isim yanlışlıkları, ilgilisinin açacağı bir davayla düzeltilebiliyor. Söz konusu mahkeme gayrimenkulün yer aldığı Sulh Hukuk Mahkemelerine açılıyor.


Twitter’da profil düzenleme kısmına nasıl girebilirim ? Sorularınızın cevabı ve daha fazlası sizler için hazırlamış olduğumuz bu yazıda. Soyadı Değişikliği Nasıl Yapılır ?

Adını veya soyadını değiştirmek isteyen vatandaşlar, isim ve soy isminin değişikliğinin nasıl, nereden yapılacağını merak ediyor. Sayılı "Sicil Üzerinde Yapılmış Olan Hataların Tashihi" Konulu Genelge gereğince soyadı tapuya yanlışlıkla farklı olarak yazıldıysa dava açılmadan, söz konusu yanlışlık düzeltilebiliyor. E DEVLET ADRES DEĞİŞİKLİĞİ BİLDİRİMİ NASIL YAPILIR? NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNE GİTMEDEN!


Bir defaya mahsus isim değiştirme işlemi nasıl yapılır?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.