Halk arasında rapor parası, rapor ücreti, istirahat parası, geçici iş göremezlik ödeneği gibi farklı isimlerle anılan mevzuyu bir açalım. Sigortalının iş kazası, hastalık, meslek hastalığı gibi durumlarda Sgk’nın kabul ettiği doktor veya sağlık kurullarından aldığı ve bu süre içinde çalışamama halidir. SGK sorgulama işlemleri. SGK’dan geri ödeme alabilmektedir.
Rapor Parası Nedir ? Sgk rapor parası, çalışanların sağlık sebeplerinden dolayı raporlu oldukları sürelerin maddi karşılıklarının Sgk tarafından karşılanmasıyla alınan para miktardır. TL tutarında olduğu belirtilmektedir.
Mrhb rapor parası ne zamandan beri veriliyor hastanede sağlık çalışanıyım kurumuma sordum bu para ile ilgili bilgileri yok. Anladığım kadarı ile bi başvuru yapmam gerekmiyor değil mi?
Sigortalı çalışanların doğum, iş kazası, ameliyat gibi sağlık nedenleriyle uzun süreli rapor alması ve işe gelememesi durumunda çalışanın maaşından yapılan ücret kesintisi devlet tarafından ödenecek. Sağlık rapor parası ödemeleri yattığında SMS üzerinden gerekli bilgilendirmeler yapılmaktadır. Vatandaş ödemeyi banka hesabından almak istiyorsa, durumu bildirmelidir.
Sağlık kuruluşlarına veya doktora giderek iş göremezlik raporu alınabilir. Alınan raporu günden az olması durumdan iş göremezlik ödeneği alınamamaktadır. Alo 170’i aradığınız zaman bilgi alabildiğiniz doğrudur.
Online işlemler için e- devlet sisteminde resmi verilerin incelenebilir olması amacıyla özel olarak rapor parası sorgulama sayfasına giriş yapılması gerekiyor. An itibariyle e- devlet sistemine T. Sgk almış olduğunuz rapor için ödemeleri sizlerin ikamet ettiğiniz ilçenin merkez postanelerine ayın belirli zamanlarında yatırır.
Unutmayın Sgk sadece gün ve üzerinde rapor aldığınızda ödeme yapar. RAPOR PARASI HESAPLAMA PROGRAMI. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda çeşit geçici iş göremezlik ödeneği mevcuttur. Bu günün sonunda hasta tekrar rapor alırsa günlük daha rapor parası ödenecektir.
Ancak kişi bunu sene içinde kere tekrarlayabilir. Yani tek hekimden alınan geçici iş göremezlik raporuna sene içinde toplam günlük ücret ödenir. Ayrıca sağlık raporlarının ilk günü için rapor parası ödenmezken iş kazası raporlarında raporun tüm günleri için ödeme yapıldığını da hatırlatalım.
Mesela sağlık raporu almış olan bu kişi (ayda bin tl alan kişi) günlük yatarak tedavi gördüğü rapor için 8×50=4TL ücret alacaktır. Günlük doğum rapor ücreti, günlük brüt maaşın üçte ikisidir.
Doğum rapor parası hesaplanırken ilk olarak son üç aylık brüt maaşınız toplanır. Aksi takdirde rapor parası ödemesi gerçekleştirilmez. Ziraat Bankası ve PTT üzerinden yapılabilir. Yaşanan sağlık probleminin belgelenebilir olması rapor parası başvuru işlemleri arasında ilk sırada yer alır.
Hesaplama programındaki ilgili alanları doldurarak ortalama ne kadar rapor parası alabileceğinizi hesap edebilirsiniz. Hastalıktan, iş kazasından, meslek hastalığından ya da hamilelik ya da doğumdan dolayı rapor diğer ismi ile geçici iş göremezlik aldığınızda istirahatli olduğunuz süre boyunca maaşınız işveren tarafından ödenmemekte ve Sosyal güvenlik Kurumu tarafından ssk rapor parası.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödeme yapılır. A ve 4B iş göremezlik ödeneği başvurusu ile maaş kesintisi yaşamadan rapor parası ödemesi alınmaktadır. Ben bir işe gircem rapor. Bu haktan yararlanmak için vatandaşların sağlık sorunlarını bir sağlık kuruluşu ya da uzman hekim tarafından yazılan raporla ispatlamaları gerekir.
Bu sayede işten uzak. Eğer muayene sonunda kişi %bile olsa engelli çıkarsa ücret alınmaz. Ama engel durumu “sıfır” çıkarsa, imzalatılan bu form gereği, kişiden rapor ücreti talep edilir.
Bu raporlar sebebiyle işçilerden veya genel olarak sağlık hak sahiplerinden muayene ve rapor parası alınmaz. Peki İş Görmezlik Ödeneği Nedir?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.