28 Temmuz 2020 Salı

Ttk ya göre tutulması zorunlu defterler

TTK ’ ya Göre Tutulması Gereken Defterler Nelerdir? TTK ’ YA GÖRE DEFTER TUTMANIN AMAÇLARI NELERDİR? Ticari defterleri tutmak, 1. Bu defterin tutulması zorunlu değildir. Bu hadler zamanla güncellenmekte olduğundan yazmayacağım (MuhaSebep’te yazmaz zaten böyle şeyler) ama siz iyisi mi düzenli olmaya çalışın.


Tasdik Zamanları: TTK’da tutulması gereken ticari defterlerin, kullanılmaya başlanmadan önce tasdik edilmesi gerektiği belirtilip, herhangi bir tasdik zamanı belirtilmemiştir. Madde 69) VUK’da ise tutulması gereken ticari defterler ile ilgili olarak bazı tasdik zamanları belirlenmiştir. Temel defterler dışında hangi defterlerin tutulması gerektiği YTTK ’da belirtilmemiştir.


Defterikebirin, Vergi Usul Kanunu’na göre, tutulması zorunlu olmasına rağmen tasdiki mecburi değildir. TİCARİ MEKTUP NEDİR? Ayrıca işletme faaliyetlerinin oluşumu ve gelişmesi, ticari defterlerden izlenebilmelidir.


Serbest Meslek Erbabınca tutulan defterler (VUK, m. 210): - Serbest meslek erbabı (Kazanç defteri) defteri, 4. VUK madde 176) Her sınıfın defter tutma şekli ve tutmuş olduğu defterler birbirinden farklıdır. Tutulması Zorunlu Defterler : Tüccarlar defter tutma bakımından iki sınıfa ayrılmıştır.


TTK’ ya göre tutulması gereken defterler ve (64’üncü maddenin birinci fıkrasına göre yapılan) kayıtların dayandığı belgeleri, sınıflandırılmış bir şekilde saklamakla yükümlüdür. Kombine imalat defteri.


Bitim işleri defteri. Yabancı nakliyat kurumlarının hasılat defteri. VUK’na göre de tutulması zorunlu defterler olan Yevmiye ve Envanter defterlerinin boş sayfalarını ertesi yılda da kullanmak isteyenler, hesap dönemini takip eden ilk ayın içinde bu defterleri tasdik ettirerek kullanabilirler.


Ttk ya göre tutulması zorunlu defterler

Kapanış tasdikini yaptırmayan tacirlerin ticari defterlerini zayi ettiklerinde, ticaret mahkemesinden “zayi belgesi” alamazlar (14). Yevmiye defteri, -Defteri kebir, -Envanter defteri, - Pay defteri, - Yönetim Kurulu karar defteri, -Genel kurul toplantı ve müzakere defteri.


II- TUTULMASI ZORUNLU OLAN DEFTERLER. Diğer taraftan ETTK kapsamında işletmenin mahiyet ve öneminin gerektirdiği tüm defterlerin tutulması zorunlu kılınmıştır. Dolayısıyla, bu çalışmamızda, YTTK’ ya göre ticari defterlerin açılış ve kapanış tasdikine tabi tutulması üzerinde durulacaktır. Bilindiği üzere, yönetim kurulu anonim irketin zorunlu organlarındandır.


Esası) İşletme defteri. Bunların yanında yine bilanço esasına göre defter tutanlar bakımından envanter defteri imalat işiyle uğraşanlar bakımından imalat defteri de tutulması zorunlu olan ve ilk sırada sayılması gereken defterlerdir.


Ttk ya göre tutulması zorunlu defterler

Görüldüğü üzere, bilanço esasına tabi mükelleflerin kullanacağı defter-i kebir VUK? Anahtar Sözcükler : tacir, defter tutma yükümlülüğü, açılış onayı, ka - panış onayı, onay yenileme 1. TTK ’nın 562’nci maddesinin altıncı fıkrasına göre, OSB tarafından tutulması zorunlu olan defterlerin on yıl boyunca saklanmaması halinde de 3günden az olmamak üzere (TL’den 7TL’ye kadar) adlî para cezası uygulanır.


Müdür ise limited şirketin zorunlu bir organı olup, Yeni TTK uyarınca şirkette birden fazla müdür varsa bu durumda müdürler kurulu adını almaktadır. Kanunla yapılan değişikliğe göre ise elektronik ortamda tutulacak olan ticari defterlerin açılışında ve yevmiye defteri ile yönetim kurulu karar defterinin kapanışında noter.


Türkçe tutulmalıdır. Defter tutma, işletmede meydana gelen parasal işlemlerin belli bir düzen içerisinde ticari defterlere yazılmasını ifade eder.


Ttk ya göre tutulması zorunlu defterler

Gerçek ve tüzel kişilerin kazançları üzerinden ödeyecekleri vergi devleti yakından ilgilendirir. Devlet kişilerin vergi karşısındaki durumlarını, verginin doğru hesaplanıp hesaplanmadığını işletmenin tuttuğu ticari defter ve belgelerden. TTK ’da yapılan düzenlemede, kuruluşu takip eden yıllarda VUK hükümlerine atıf yapıldığı halde iki kanun arasındaki çelişki giderilmemiştir.


Tacir sayılmayanlar esnaf ve küçük sanatkarlar TTK uyarınca defter tutma yükümüne dahil değildir. VUK’a göre ikinci sınıf tüccarlar da işletme defteri tutması gerekmektedir.


Vergi Kanunları Açısından Vergi Usul Kanununun 182.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.