Mesken ve işyeri gibi gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşme, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.
Gelir Vergisi Kanununa göre : Tüccar, Serbest Meslek Erbabı ve Çiftçiler, Ticari, Mesleki ve Zirai işleri ile ilgili olarak yaptıkları kira ödemelerinden Kanunca belirtilen oranlarda stopaj tevkifatı yaparak vergi dairesine yatıracaklartır. Borçlar Kanununa göre, kiracı tahliye taahhüdü ile, evi belli bir tarihte tahliye edeceğini taahhüt etmişse, o tarihte evi boşaltmak zorunda oluyor.
Boşaltmadığı takdirde ev sahibi, kiracıdan evi tahliye etmesini isteme hakkına sahip oluyor. Yeni tahliye taahhütnamesi! Söz konusu tahliye taahhüdünü. II’ye göre “Ancak, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni.
LKNUR SEZGİN TEMEL. Bu nedenle mahkemeler tarafından. Borçlar kanunu kapsamına alınması ile birlikte kiracı - ev sahibi ilişkisinden daha çok bir borç alacak ilişkisine dönüşmüş oldu. Kira sözleşmesi damga vergisi.
Bundan dolayı, kira sözleşmesi imzalamadan şartları iyi değerlendirmelisiniz. Bu halde, kira sözleşmelerinde bu maddelerde belirtilmiş olan konulara ilişkin olarak sözleşme serbestisi gereği kira sözleşmesi hükümleri tatbik olunur. Muacceliyet şartının geçersizliği kanunda düzenlenmiş ve tarafların iradesine bırakılmamış.
Yani şart geçersiz ancak bu noktada kira sözleşmesinin işyeri kirası olup olmadığı, kiracının niteliği de önemli. Borçlar kanununa göre düzenlenen sözleşmeyle mülk sahibi kiralama süresi ve alacağı parayı resmiyet altına alırken kiracı da ödeyeceği toplam kirayı ve sorumluklarını biliyor. Türk Borçlar Kanunu – Madde 299.
Bu örnekten çıktı alıp kendi aranızda. Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını. Borçlar Kanununda kira sözleşmesi yenileme zam oranı ilgili 3maddesinde: “Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir.
Davacı, davalı ile kiracılar arasında düzenlenen kira sözleşmesinde kefil olarak imza atmıştır. Bu kefalet Borçlar Kanunu 483.
Yasal olarak düzenlenen bu uygulamanın sonrasında ev sahibi, kira artış miktarını kendi. Tr orçr Kanunun Kr öemee ˚n Yrr Erteee ükmer Deeredrme 3Ar ro.
Ancak, zararın giderilmesi istemi diğer seçimlik hakların kullanılmasını önlemez. Borçlar Kanununa Göre İşyeri Devri Sözleşmesi Borçlar Kanununa göre Ticari İşletme Devri şeklindeki işyeri devirlerinde yazılı işyeri devir sözleşmesi şarttır. Borçlar Kanununun ilgili maddeleri gereğine mevzuat hükümleri kapsamında kiracı, kira sözleşmesi gereği kira tutarı ödemekle yükümlüdür.
Usul ve esasa ilişkin bilgiler ışığında kira parasının ödenmemesi nedeniyle tahliye talepli dilekçe. Bu süre içinde sözleşme yapmayan ve varsa birikmiş kira farklarını ödemeyen kiracının tahliyesi ilgili İcra Memurluğundan talep edilir.
Bu şekilde tespit edilen yeni kira bedelleri, yılda bir defa Devlet İstatistik Enstitüsü tüketici fiyat endeksindeki artış. Kanuna göre yeni kira sözleşmesi yapmaya hakkı vardır. Bu kontrat, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor. Ne de olsa söz uçar, yazı kalır!
Eski düzenlemeden farklılaşan yönlere değinilmiş ve ürün kirası yeni Kanun sistematiği esas alınarak açıklanmıştır. Kiralanan mülkte sonradan ortaya çıkan kusurun, kiralanan mülkü kullanışsız bir duruma getirmesi halinde kiracı sözleşmeyi feshedebilir. Kefilin sorumluluğu kira sözleşmesi ile kararlaştırılan dönem ile sınırlı olup kira sözleşmesinin kendiliğinden uzadığı kira dönemine ait alacaktan kefil sorumlu tutulamaz.
Sözkonusu ihtarnamede kiralayan. Akde aykırılık nedeniyle tahliye davası: ( Borçlar K. mad.256) BK md. BORÇLAR KANUNUNA GÖRE TAHLİYE SEBEPLERİ.
BK, hem de GKKK kapsamına giren yerler için uygulanır. Bu maddeye göre kiracının akde aykırı davranması durumunda, kiraya veren süre sonunu beklemeden sözleşmeyi hemen.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.