Borçlar Kanunu’nun 178. Maddesi gereğince söz konusu gayrimenkulü almaktan – kiralamaktan vazgeçmem halinde geri alamayacağımı biliyorum. Kapora Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?
Böylece emlakçı söz konusu. Emlakçı kapora sözleşmesi ! Bir gayrimenkul satın almak istediğinizi ve bunun için emlakçı ile çalıştığınızı farz edelim. Yani bir mecburiyet yok.
Ama bir profesyonel gayrimenkul danışmanı olarak ben konutlar için en fazla hafta, büyük hacimli ticari gayrimenkuller için en dazla ay olarak bu sürenin belirlenmesi taraftarıyım. Bu süre eksiklerin tamamlanması ve kredi ayarlanması için yeterli olur.
Daire satış sürecinde emlakçı ile çalışıldığı takdirde emlakçıya belli bir miktar kapora veriliyor. Bu kapora için emlakçı ile sözleşme imzalanıyor. Alım-satım ya da kiralama işlemlerinde yerin beğenilmesi durumunda şayet mal sahibine kısa sürede ulaşılamama durumlarda da kapora alınmaktadır. Alıcı veya satıcı arasında herhangi bir anlaşmazlık yaşanması durumunda yetkili kılınan mahkeme haksız bulunan tarafı, sözleşmede yazılı olan tazminatlarla.
Alıcının ciddiyetini gösteren bir durumdur. Genelde kapora satıcının mağdur olmaması için yapılır. Karşılıkla bir güven oluşmasını sağlayan sözleşmedir.
Merhaba Saim Bey, Altınolukta satın almayı düşündüğüm bir daire için kapora sözleşme imzalanması gerekmekte olup, hazırladığınız sözleşmeyi okudum. Alıcı olarak, satıcının banka hesap numarasına kapora parası gönderirken nasıl bir açıklama yapacağım hususunda yardımınıza.
Haricen yapılan (tapu memuru huzurunda yapılmayan) taşınmaz mal satışından dönüldüğünde, satış bedelini geri vermeyen taraf, taşınmaz malın kendisine verilmesi için karşı tarafı zorlayamaz. Kiralama işlemlerinde de aynı şekilde kapora verilebiliyor. Satış işlemi tamamlanmadan bazen alıcı veya kiralayan işlemden vazgeçtiğinde kaporan yandı diyerek geri iadesi yapılmıyor.
Bu sözleşme ile mülkün satışı teminat altına alınmış olur. Sözleşme yapmak, ileride alım satım konusunda çıkabilecek sorunların önlenmesi için çok önemlidir.
Sözleşme, alıcının ve aynı zamanda satıcının da haklarını koruma altına almak için yapılıyor. Peki emlak kapora sözleşmesi nasıl yapılır? Tam aksine satıcı taşınmazını satmaktan vazgeçerse, alıcıya kapora bedelinin. Maddesine göre taraflardan alıcı emlakı almaktan vazgeçtiği taktirde verdiği kaporayı geri alamayacaktır.
Satıcı emlakı satmaktan vazgeçerse kapora miktarı kadar tazminat ödemekle yükümlü olacaktır. Adi yazılı sözleşme Yargıtay tarafından alacağın temliki olarak kabul ediliyor. Bir mal ya da hizmeti satıcısından satın alırken ya da kiralarken, söz konusu alım işini garantiye almak için, satıcıya kapora bedeli ödeniyor. Gayrimenkul Satış Sözleşmesinin Kapsamı ve Geçerlilik Süresi.
Alım ve satım işlerinde emlakçı ile ortaklaşa çalışılıyor ise, kapora emlakçıya veriliyor. Bunların en detaylı şekilde yazılması gerekmektedir.
Mesela sözlü olarak taksitte ödeyeceğiniz konusunda anlaştıysanız, sözleşmede bu durum peşin olarak yazılamaz. Ne olursa olsun anlaştığınız her şeyin sözleşmede yer.
Ancak bu sözleşme satış sözleşmesi değildir. Bu kesin satış sözleşmesi öncesinde alıcının satım konusu malı almakta ciddiyetini gösteren bir sözleşme olacaktır. Alım hakkı kaporayı veren kimsenin oluyor.
Ancak hak kaybı yaşanmaması için bu bedel verilirken, kapora sözleşmesi imzalanması gerekiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.