20 Kasım 2019 Çarşamba

Işyeri kiracı hakları

Bu hak ve sorumluluklar sözleşmede de belirtilebildiği üzere Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Türkiye’de milyon hanede oturan vatandaşlar kira ödüyor. Kiralama işlemlerine ve kiracı ile kiraya verene dair yasal hükümler Türk Borçlar Kanunu kapsamında ele alınıyor.


Kanun kapsamında yer alan işyeri kiracı haklarına göre, kira bedellerinde yapılacak artış, bir önceki yılın üretici fiyat endeksini geçemiyor. Kira sözleşme süresi boyunca, taşınmaz sahibi ile kiracı bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor.


Bakım, temizlik ve demirbaşların aynı şekilde teslim edilmesi gerekse de zamanla eskiyen ve yıpranan etkilerden sorumlu değildir. Feshe Gerek Yoktur.


Kontrat süresi bitimine bir ay kala ev sahibi, kiracıya ihtarname çekmediği sürece, yapılmış olan kontrat kendiliğinden yenilenir ve süresiz kontrat özelliğine sahip olur. Gayrimenkulde, kusurların düzeltilmesi için yapılan tüm masraflar ev sahibine aittir. Sözleşme gereğince, sözleşme süresi boyunca belirtilen gün ve miktarda kira bedeli ödemesi yapan kiracının hakları, Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor.


Kiralananın önemli ayıplarla teslimi hâlinde kiracı, borçlunun temerrüdüne veya kiraya verenin kiralananın sonradan ayıplı duruma gelmesinden doğan sorumluluğuna ilişkin hükümlere başvurabilir. Evi satmak kirayı çıkarmak için bir sebep değildir. Evi satacak olan kişi içinde kiracı ile satmak durumundadır.


Kiracı Hakları ’na Göre Evin Yapı Masrafları. Bu durumda evi yeni alan malikin belli hakları söz konusudur.


Kira konusu yeri sonradan edinen yeni malikin o yere kendisinin, eşinin, altsoyunun, üstsoyunun. Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. Ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkarabilir?


MADDE 3– Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen.


Yapılan çalışmalarda ortaya çıkan bazı sorunlar da bulunmakta olup özellikle de kiracıların. KİRA HUKUKU VE TAHLİYE Kanunların uygulanmasında, konuya ilişkin özel bir kanun varsa mahkemeler nezdinde öncelikle o kanun uygulanır, özel kanunda hüküm bulunmaması halinde genel kanun uygulama alanı bulacaktır. Hali hazırda kiracısı bulunan bir konutun satış işlemleri yapılabilir.


Işyeri kiracı hakları

Söz konusu satış işlemlerinin yapılmasının ardından konutun yeni sahibi bir takım haklara sahip olur. Günümüzde ev sahibi olmak, hemen hemen herkesin hayalleri ve hedefleri arasında yer almaktadır.


Bazı vatandaşlar kendilerinin oturması amacıyla bir ev satın alırken, bazı vatandaşlar da aylık. Bu bilgiler ışığında ise kira sözleşmesi yapılma aşamasında, kiracının sözleşmede belirtilen şartları iyi incelemesi ve değerlendirmesi, sonradan sıkıntı yaşanmaması için büyük.


Kiracının hakları bakımından önem arz eden TBK m. I gereğince, kiracı, sözleşme süresine veya fesih dönemine uymaksızın kiralananı geri verdiği takdirde, kira sözleşmesinden doğan borçları, kiralananın benzer koşullarla kiraya verilebileceği makul bir süre için devam eder. Her iki tarafın da eklemek istediği ek maddeler var ise, kira sözleşmesine eklenebilir. TBK maddelerinden biri de “ kiracı aleyhine düzenleme yasağı” başlıklı 346.


Birçok AVM için, kalabalık insan topluluklarını daha kolay bünyesinde barındırdığından ve salgın tehlikesini oluşturduğundan kapatılma veya saatlerini kısıtlama yoluna gidilmiştir. Kontrat yaparken nelere dikkat edilmesi gerekir, tahliye taahhüdü nedir, ev sahibi ne kadara kadar zam y. Oysaki kapatılan AVM’lerdeki iş yerleri iş yapamadığı için kira ödeyecek.


Yeni düzenlemeye göre kiracı, işyeri sahibinin yazılı razı olmadan kiracı ilişkisini üçüncü kişiye devredemeyecek. Ancak buna itiraz eden işyeri sahibinin haklı gerekçeler ortaya koyması gerekiyor. Aksi halde kiracının işyerini başkasına devretmesine karışamayacak.


Işyeri kiracı hakları

Sözleşmesini devreden kiracı, kira sözleşmesinin ihlalinden doğacak borçlardan yıl boyunca. Birçok kiracı sahip olduğu yasal hakları bilmediği için ev sahibiyle sorunlar yaşayabiliyor. Ancak kanunlar kiracılara bu konularda sorun yaşamamaları için bazı haklar tanıyor.


Işyeri kiracı hakları

Apartmandan kaynaklanan sorunlarda masraflar genelde ev sahibine.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.