Siz siz olun sıra size geldiğinde eğer üstünüzde varsa şapka ve güneş gözlüğünüzü çıkarmış olun. Sılayolu’nda bir çok kişinin hala emin olamadığı konuyu Sırp yetkililere sorduk: Sırbistan’dan geçen AB vatandaşlarına pasaport gerekiyor mu? Pasaport Kontrolü Sırasında Sorulan Sorular.
Detaylar haberde… Türkiye’ye arabayla yapılan yolculukta hangi güzergahtan giderseniz gidin mutlaka Sırbistan’dan geçiyorsunuz. Inişten sonra ilk istikamet pasaport kontrolü. Beni asıl meraklandıran ise buraya gelirken ne dönüş bileti ne de herhangi bir otel rezervasyonu, davetiye gibi standart belgelerin yanımda olmaması. Taptaze, yepisyeni pasaportumu gören gümrük polisi son derece soğuk bir tavırla bana dönüş biletimi soruyor.
Kalacak otel bilgi sordular ancak ben couchsurfing üzerinden tanıştığım kişiyle kalacağımı söyledim. Eğer ilk kez yurtdışına gidiyorsanız pasaport kontrolünde ne soruyorlar? Diye düşünmekte kesinlikle haklısınız. Sırbistan pasaport kontrolü sırasında sizi biraz zorlayabilirler.
Bu nedenle gümrük memurları buradaki işlemlerde özellikle titiz davranıyorlar. Gidilecek olan ülkeye varınca, pasaport kontrolü için sıraya girilir.
Sınır kapılarında da, havalimanında olduğu gibi Türkiye sınırından çıkarken pasaport kontrolüne girilir. Görevli pasaport memuru, herkesin tek tek pasaportların toplayabileceği gibi, yolcuların tek tek pasaport memurlarına pasaportları göstermeleri istenebilir. Avusturya, Slovenya sınırlarında pasaport kontrolü yok.
Geçersiz pasaportla yola çıkarsanız, en geç Hırvatistan ya da Sırbistan’dan geri çevrilirsiniz. Güzergah üzerindeki Türk Büyükelçilikleri pasaport düzenlemiyor. Sadece Türkiye’ye gidişi temin eden geçici pasaport tanzim ediyor. Söylememe gerek yok ama yine de belirteyim, pasaportunuzda en az bir tane boş sayfa olmalıdır pasaport kontrolünde mühür için.
Halihazırda günlük ev karantinası devam edenlerin bu yükümlülükleri sona ermiştir. Saygıyla duyurulur. Jat Airways olan adını AirSerbia olarak değiştirmiştir. PASAPORT NUMARASI VEYA BAŞVURU NUMARASINA GÖRE ARAMA.
Schengen bölgesine sınır olduğu için toprakları üzerinden kaçak geçişlere izin vermemesi için Avrupa Birliği’nden milyonlarca Euro para alıyor. Ola ki süresi geçmiş pasaport ile yola çıktınız.
O yüzden biz bu sorunu yaşamadık. Ancak o sınır aşırı küçük, kısa bir giriş yapılan bir yer, bize pasaport kontrolü bile yapmamışlardı, şoförümüzün direkt geçeceğimizi söylediğinde.
Sırayı beklesek geç kalma ihtimalimiz vardı. Bu nedenle sıradaki yolculardan izin isteye isteye pasaport kontrolü kuyruğunun ön sıralarına ulaşabildik.
Sabiha Gökçen Havalimanı’nda uçağımız kalktı ve yaklaşık bir buçuk saatlik rahat bir yolculuğun ardından Saraybosna Havalimanı’na ulaştık. Belgrade Nikola Tesla havaalanına varınca,tekrar pasaport kontrolüne geldik. Polis amcalar bir saat sorguya çektiler.
Bütün o soruların ardından ülkeye girişi yaptık. Bi anda sanki zamanda yolculuk yapmışımda sene öncesine gelmişim gibi hissettim. Herşey eski ve köhne, şehir içi ulaşım,özellikle.
Sınır polisinin pasaport kontrolü esnasında yaptığı mülakata kısa ve net cevaplar verilmesi ve seyahat amacının açıkça belirtilmesi ülkeye kabul için büyük önem arzetmektedir. Uçaktan inip pasaport kontrolü sonrası kapıdan çıktığımızda ismimizin yazılı olduğu kağıtla bizi karşılayan Taksiciyi görünce kendimizi Japon turist gibi hissetmemizin harici her şey olumluydu.
Neyse ki taksici abimiz tam zamanında ordaydı ve muhabbeti de keyifliydi. Rasmussen, İsveç’in uygulamasının büyük oranda sığınmacının Kopenhag ve çevresinde kalmalarına yol açabileceğini belirtti.
Ulaştırma firmaları, İsveç’e doğru yola çıkan tren, otobüs ve vapurlarda kimlik ve pasaport kontrolü yapıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.