23 Ocak 2020 Perşembe

Tapu kaydının tashihi davası

Tapu Kaydının Düzeltilmesi (Tapu Tashihi) davaları düzenleme alanı bulmuştur. Buna göre, “İlgililerin yazılı rızaları olmadıkça, tapu memuru, tapu sicilindeki yanlışlığı ancak mahkeme kararıyla düzeltebilir. Tapu kaydında isim düzeltilmesi davası!


Bu davanın taşınmazın bulunduğu yer mahkemesine açılması gerekiyor. Yolsuz tescil durum söz konusu olduğunda tapu iptali ve tescil davasının en kısa sürede açılması gerçek hak sahibi bakımından büyük önem arz eder.


Bu dilekçede hangi tapu müdürlüğüne yazılacaksa o sicil müdürlüğüne, delilleri sunarak (nüfus kaydı,şahit beyanı ve diğer resmi belgeler ve sair belgeler ) yapılmalıdır.

Tescilin, gerçek hak durumuna uymaması durumunda ayni hakları zarara uğrayan kişinin tapudaki kaydın düzeltilmesi için açtığı davaya tapu kaydının tashihi davası denir. Uygulamada görülen aksaklıklardan biri de tapu kaydına yanlış yazılan kimlik bilgileri sebebiyle taşınmaz üzerinde alım satım, ipotek tesisi gibi tasarruf işlemlerinin yapılamamasıdır.


Bu tür durumlarda tapu kaydının düzeltilmesi davası açılabilmektedir. Taşınmazların, kadastro tespiti ya da tapuya tescili sırasında mülkiyet hakkı sahibinin adı, soyadı, baba. Uygulamada “tapu iptal davası” adı altında açılan davalar artık bu deyimle hiç yadırganmaksızın dillere yerleşmiş bulunmaktadır.


Hatta bu davayı dilekçelerinde “davalıya ait tapu kaydının iptali ile davacı adına hükmen tesciline” şeklinde dile getirenlere de sıklıkla rastlanmaktadır. Tapu Sicil Müdürlüğüne başvuru yapılmadan Menemen Sulh Hukuk Mahkemesinde doğrudan açılan adet Tapu Kaydında Düzeltim Davası 17.


Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren yeni Tapu Sicil Tüzüğünün 75.

Ancak dava açabilmek için bazı yeterli şartların sağlanmış olması gerekmektedir. Tapu isim tashihi davası ne kadar sürer? Tapulama ve kadastrolama hizmetleri sırasında tespit yapılırken tapuda isim yanlışları oluşabiliyor.


Malikin soyadının yanlış yazılması ya da hiç yazılmaması, malikin baba adının yanlış yazılması, malikin cinsiyetinin yanlış yazılmış olması gibi hatalar isim tashihi yanlışı olarak tanımlanıyor. Tapuda İsim Tashihi Davası, diğer adıyla Tapu Kayıtlarında düzeltimi.


Bilirsinizki tapulama tutanakları on yıllar önce kayıtlara işlenmiş haliyle o zamanlar bu kadar gelişmiş öz… Yükleniyor. Somut uyuşmazlık tapu sicilinde yanlış yazılan kimlik bilgilerinin düzeltilmesi istemine ilişkindir.


Ancak bazı yargıtay kararlarında isim tashihi için nüfus kaydı olması koşulu olduğuna ilişkin bilgilere rastladım. AÇILACAK TESPİT DAVASININ DA BU SEBEPLE USULDEN REDDEDİLECEĞİ ENDİŞESİNİ TAŞIYORUM. Davayı, tapuda isim tashihi yapacak olan kişiler açabiliyor.


Tapuda isim tashihi için başvurulucak mahkeme taşınmazın bulunduğu bölgeye bağlı Sulh Mahkemeleridir. Bu tür davalar ile, tapu kaydında bulunan tapu sahibinin adı, soyadı, baba adı, doğum tarihi, tapu bilgileri gibi bilgiler düzeltilmektedir. Tapu Kaydında İsim tashihi Davasının Yargıtay Kararı ADLİYE ASKERLİK BELEDİYE EĞİTİM KONSOLOSLUK YARGITAY EMSAL KARARLAR TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ VAKIF-DERNEK DANIŞTAY DAİRE BŞK.


FORUM KANUNLAR HAKİMLER SAVCILAR YÜK. Kurucu unsur eksiklikleri dava ve anlaşma yoluyla düzeltilebilir. Tapu İsim Tashihi Dava Dilekçesi Örneği ADANA NÖBETÇİ SULH HUKUK MAHKEMESİ’NE DAVACILAR : 1- 2- DAVACILAR VEKİLİ : Adana.


Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi nolu Ek Protokol, tüm sözleşmeci devletlere mülkiyet hakkı ihlal edildiğinde bireye etkin koruma mekanizmaları sağlanmasını zorunlu kılmaktadır.

Davaya konu taşınmazın tapu kaydı ve tapulama tutanağı incelendiğinde, tutanağın 2. K tarafından tutanağa itiraz edildiği, komisyon kararında taşınmaz A. Fakat daha önce de bahsettiğimiz gibi TMK m. Bazen bu belge düzenlenirken bir takım hatalar yapılır ve bu hatalar tapu ilk alınırken kişinin dikkatinden kaçar ya da tapu sahibi kişi öldüğünde tapu üzerinde bir işlem yaparken anılan hatalar ortaya çıkar. Tahdit ve tesbit tapu kaydına uygun olmakla bareber kadastro ve tapulamaya esas tapu kaydındaki tescilin evrakı müsbitesine muhalif olduğunun anlaşılması halinde, nüfus kaydı, fotoğraflı ilmuhaberi, evrakı müsbite ile karşılaştırılarak, tüzüğün 16.


Tapu ve Nüfus kayıtlan getirtilir. Neticede, hasıl olan kanaata göre karar verilir. Söz konusu dava taşınmazın yer aldığı Sulh Hukuk Mahkemelerine bir dilekçe verilerek açılıyor.


Bilgisayar Suçlarının Getirdikleri ve Üzeyir Garih. Bu davaya uygulamada TAPU İPTAL VE TESCİL DAVASI, TAPU TESCİL DAVASI, YOLSUZ TESCİL DAVASI, TESCİLE ZORLAMA DAVASI da denilmektedir.


Bir taşınmazın mülkiyet hakkı ile ilgili olarak hukuki itilaf sıklıkla dava konusu olabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.